Milé dámy,už máte napečeno?
13. 12. 2012 Vaření
Nasatal ten krásný předvánoční čas a sním i pečení cukroví
Milé dámy, už máte napečeno?
Já sladkému pokušení nikdy neuniknu, můj sešitek je plný vyzkoušených i nových receptů a je těžké každý rok vybrat, které to letos vyhrají. U některých je jejich kvalita označená hvězdičkou, protože měly velký úspěch. Také si moc vážím receptů starých, které užívaly všelijaké náhražky. Babičky místo oříšků používaly opražené ovesné vločky, do pracen používaly místo ořechů bílý mák. Cukroví připravovaly ze sušeného ovoce a křížal. Taky pekly vynikající cukroví ze škvarek. I to chutnalo jako z pravých oříšků. Na některé cukroví měly babičky zvláštní formy. Ale vánoce nebyly tak bohaté jako dnes. Na stole se místo cukroví červenala jablíčka a stromeček byl ozdobený perníčky, sušeným ovocem a ručně vyrobenými ozdobami. Cukroví bylo jen pomálu, někde vůbec.
Dnes je taky už jen málo lidí, kteří dodržují staré vánoční zvyky. Podle tradice mělo být na našem stole desatero pokrmů: např. hrách, čočka, zelí, kroupy s houbami a česnekem (tradiční vánoční kuba), kyselo, staročeská polévka z jablek, nebo pukance s mákem a medem
Nyní je v mé kuchyni cukroví na plechách, na vále a čeká na rozehřátou troubu, která mé dílo dokončí. Děti s velkou chutí pojídají připálené kousky, které jim kupodivu chutnají nejvíc.
Cukroví prostě k vánocům patří a jen na nás záleží, jaké budou naše vánoce. Ale…. na cukroví opravdu až tolik nezáleží.
Tak milé dámy i pánové ŠŤASTNÉ, ZDRAVÉ A VESELÉ
Přikládám jeden z mých starých receptů na Hruškový salámek: 200 g sušených hrušek-křížal,150-200 g pískového cukru, 200 g vlašských ořechů, 50 g loupaných mandlí, 50 g rozinek, 2 bílky,1 lžíce kakaa
Postup: Křížaly necháme na pařáčku asi 15 minut nabobtnat. Potom je ještě horké umeleme spolu s ořechy na masovém strojku. Přidáme cukr, bílky, celé rozinky a nasekané mandle. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme salámek. Obalíme ho v cukru, smíchaném s maizenou 1:3 a necháme oschnout. Potom salámek nakrájíme na plátky.
Určitě vyzkoušejte recept na vánoční hvězdu Vánoční hvězda 450 g hladké mouky,150 ml řepkového oleje, 20-300g moučkového cukru, 1 špetka soli, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička mleté skořice, 3 vejce, 500 g na malé kostičky nakrájených jablek, 50 g rozinek
Postup: Všechny suroviny zpracujte v míse na těsto. Těsto rozložte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě vyhřáté na 170° přibližně 40-45 minut. Po vychladnutí hvězdu pocukrujte
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Mini cheesecaky jsou roztomilé a vynikající. Vyrobte je podle videonávodu
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře
28. 12. 2012 22:35
14. 12. 2012 14:48
13. 12. 2012 14:06