Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Exotika z Vinohrad. Tyčinka Margot vás aspoň v představách přenese na prosluněnou pláž
Zdroj: Flickr, Bodo

Dnes má sice mnoho jiných konkurentů v podobě tyčinek Bounty nebo kuliček Rafaelo, stále je ale spousta těch, kteří na kokosovou příchuť tyčinek Margot šmrncnutou trochou rumu nedají dopustit. Zrodily se pod slavnou čokoládovou hvězdou Orion a jejich exotickou chuť si užíváme již skoro 80 let.

Jedna z čokoládových hvězd Orionu

Kdo by neznal Margotky? Milují je malí i velcí, pochutnávají si na nich nejen pamětníci zlaté éry československých cukrovinek, jejich úžasnou kokosovou chuť objevují stále nové a nové generace. Margotky jsou již od počátky spjaty s nejslavnější československou továrnou na čokoládu Orion, kterou podle webu Orioncokolada.cz založili roku 1896 manželé František a Albína Maršnerovi. Svou továrnu postavili na Vinohradech na Korunní ulici a přestože již továrna neexistuje, stále se místu říká Orionka a jmenuje se tak i místní tramvajová zastávka. Zpočátku se čokoládové dobroty vyráběly pouze na Orionce, posléze se výroba jednotlivých sladkostí přemístila do mnoha koutů naší republiky. Právě ve vinohradské „Továrně na orientálské cukrovinky F. Maršner“ se zrodila spousta slavných cukrovinek jako legendární čokoládové tyčinky Kofila, Ledové kaštany, Milena nebo dětmi tak milované Kočičí jazýčky. A právě zde roku 1944 těsně před znárodněním továrny a jejím přesunutím do Modřan spatřila světlo světa i kokosová tyčinka obalená v mléčné čokoládě Margotka.

Dopřejte si kus svého ráje

Již v dobách svého vzniku slibovala tato tyčinka s exotickou příchutí „vůni dálek a možnost utéct od reality všedních dní“. Exotické kraje byly v té době pro většinu lidí nedostupné a obal s palmou navrchu sliboval nevšední chuťové zážitky, díky nimž si člověk aspoň trochu mohl připadat jako někde v tropech. Dodnes reklamní slogan na tyčinku Margot inspiruje zákazníka k tomu trochu si odpočinout, zasnít se, zapomenout na starosti a „Dát si kousek svého ráje“. I když se první Margotky vyráběly trochu jinak, již v polovině minulého století chutnaly skoro stejně jako ty dnešní a již tehdy si všichni milovníci sladkostí mohli užívat jejich úžasnou rumovo-kokosovou chuť. Podle webu Orioncokolada.cz se roku 2006 kromě původní verze začala prodávat ještě Margotka vylepšená o rozinky. Dnes se Margot prodává ve dvou velikostech – 50 a 90 g - a navíc ještě Margot Artemis, v níž je klasická kokosová vrstva doplněná ještě vrstvou punčovou, a Margot Plus s vyšším obsahem proteinů a menším množstvím cukru, na níž si můžete pochutnávat téměř bez výčitek. A jestlipak si pamatujete, že se Margotky prodávaly i v několika limitovaných edicích s různými ovocnými příchutěmi? Nějakou dobu jste si tak mohli kupovat i Margotky s meruňkami, višněmi, jablky se skořicí, ananasem, mangem a banánem. Atmosféru Vánoc se pak roku 2014 snažila podpořit aromatická tyčinka s příchutí perníčků a nyní je k dostání Margot s pomerančovou kůrou. A víte, že v současných Margotkách najdete už jen přírodní barviva?

Margotka v moučnících

To, jak jsou Margotky oblíbené, dokládá i to, že se využívají do mnoha dezertů. Nastrouhaná tyčinka se přidává třeba do těsta na bábovku, s její pomocí vytvoříte i úžasný exotický kokosový krém do dortu.  Vychutnat si můžete i margot kuličky, řezy, muffiny nebo třeba poháry. Margotky jsou navíc ideální do mnoha nepečených druhů vánočního cukroví i dalších sladkostí. Kombinace kokosu, rumu a čokolády je zkrátka geniální.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více