

Báječný Margot dort / řez
Suroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 80 g cukru krupice
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce vlažné vody
- 160 g polohrubé mouky (dle velikosti vajec)
- půl lžičky prášku do pečiva
- Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr, dle vlastní chuti
- 2 Margotky, po 100 gramech
- Dohotovení:
- čokoláda Margot nebo vysokoprocentní čokoláda, případně kakao
- hnědý rum na pokapání - není nutný- korpusu
Postup přípravy receptu
Žloutky dáme do mísy s cukrem a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět dobře promícháme, přidáme vyšlehané bílky do sněhu, které do těsta zlehka vmícháme. Těsto nalijeme do dortové formy 22 cm nebo malého pekáčku, vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 do růžova, vyzkoušíme špejlí, zda na ní těsto nelepí. Po upečení necháme zchladnout.
Smetany ke šlehání vyšleháme na šlehačku s vanilkovým cukrem a cca plnější lžící moučkového cukru. Přidáme měkký tvaroh (použil jsem z vaničky), který zašleháme do šlehačky a vmícháme i na velkých slzách, nastrouhané Margot čokolády. Před strouháním doporučuji, vložit čokolády, na chvíli do mrazáku.
Korpus prokrojíme na dva až tři pláty, které promažeme připraveným krémem. Chceme-li, můžeme pláty, před pomazáním, pláty pokapat rumem nebo likérem dle chuti. Poslední vrstva je krémová a tu ještě posypeme nastrouhanou Margot čokoládou. Jako posyp můžeme zvolit i klasickou čokoládu nebo kakao.
Poznámka od kuchařky
Dort / řez není nutné nechávat dlouho proležet. Je velmi jedlý už po vychlazení :-) , a je jedno, jestli máme prokrojeno na tři nebo dva pláty.
Margotky jsou opravdu velmi sladké, proto je krém lepší doslazovat postupně, pokud vůbec, aby zůstal dort / řez, lahodným a svěžím, prostě nepřeslazeným...