Praktické a moderní kuchyňky
30. 1. 2013 Historie a zajímavosti
Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.
Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.
Aby byl kuchyňský kout maximálně praktický, je třeba tento malý prostor správně zorganizovat. Přestože největší část plochy zabírají v každé kuchyni spotřebiče, nemusíte se některých z nich kvůli nedostatku místa vzdávat. Dnešní výrobci nabízejí ledničky, mikrovlnky, trouby, varné desky, dřezy a další spotřebiče v malém, elegantním provedení, díky kterému vám zaberou jen minimum místa.
Pro lepší organizaci a usnadnění práce v kuchyni vyzkoušejte některá z pravidel tzv. kuchyňské ergonomie. Ty kuchyň obecně rozdělují do tří částí, na část úložnou, mycí a varnou. První část by tedy měla být tvořena ledničkou, spíží a dalšími úložnými prostory. Dále následuje část mycí tvořená dřezem a popřípadě i myčkou nádobí. Umístění myčky v bezprostřední blízkosti dřezu vám usnadní mnoho práce. Varnou část tvoří především spotřebiče, jako je trouba, varná deska, mikrovlnná trouba, varná konvice apod. Za každou z vymezených tří částí by měla následovat alespoň malá pracovní plocha.
Představte si toto uspořádání v praxi: nejprve z první části vyndáte všechny suroviny potřebné pro vaření. Jelikož většinu z nich je třeba omýt, přesunete je do mycí části, z níž rovnou přecházíte k vaření. Po vaření následuje opačný směr, tj. z varné části přesunete nádobí do mycí zóny a dále do zóny uskladnění. Taková organizace prostoru vám ušetří spoustu práce i času.
Nejčastějším problémem kuchyňských koutů je nedostatek úložného prostoru. Úložné prostory nevytvářejte příliš v prostoru – každá komoda či skříňka navíc malý prostor zatíží a bude vám bránit ve volnosti pohybu. Raději využijte volné plochy stěn – stylové poličky mohou viset téměř všude. Kuchyňské skříňky vyžeňte až ke stropu a do vysoko umístěných míst uložte kuchyňské potřeby a suroviny, které potřebujete jen zřídka, jako jsou například zavařeniny, kompoty, forma na beránka apod.
Potřebným pomocníkem se v takto řešené kuchyni stanou malé schůdky (nebo stolička), které si během vaření jistě zvyknete používat. Schůdky vám mimo jiné mohou posloužit i jako sedátko nebo odkládací prostor.
Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Skladujete správně potraviny? Co patří do lednice a kolik v ní má být stupňů?
Jak upražit kešu oříšky a loupané arašídy? Vyzkoušejte je na pánvi nebo na plechu. Poradíme s postupem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 20 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Komentáře
13. 2. 2013 18:46
7. 2. 2013 09:18
6. 2. 2013 18:58
6. 2. 2013 16:22