Dlabeme zdravě s Mishkou: První krůčky ke zdraví
8. 5. 2013 Životní styl
V dnešní uspěchané době není výjimkou, když se malé děti doslova cpou ve fastfoodech, školáci nakupují svačiny v automatech s cukrovinkami, bagetami a chipsy, zapijí to vydatnou dávkou coca-coly nebo jiného "skvělého" pitíčka. Spousta lidí kvůli práci celý den nejí a večer to potom dohánějí ne zrovna vhodným způsobem. Opačným případem jsou lidé, kteří nemají co dělat, tak celý den chodí a uzobávají, kde se co namane.
I když stravování našich starších generací nebylo nejideálnější (spousta omáček, knedlíků, buchet atd…), alespoň nám maminky a babičky vařily poctivá domácí jídla. Dnešní domácí vaření je uspěchaná hromada polotovarů, pytlíčků a hlavně chemie. Samozřejmě existují rodiny, kde se těmto potravinám vyhýbají a snaží se žít zdravě. Já jsem se svými dětmi a přítelem k těmto rodinám nedávno připojila.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Jak vyčistit myčku na nádobí? Zvládnete to i bez chemie
Zjistili jste po ukončení programu, že nádobí není dokonale čisté a lesklé nebo dokonce cítíte zápach linoucí se z vaší myčky? Je načase věnovat se… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Když se jídlo v hrnci lehce přichytí Jakmile se pokrm začne přichytávat ke dnu, bývá nejlepší obsah hrnce co nejrychleji přemístit do jiné nádoby.… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Cukrovinka nebo dezert? Ptačí mléko je obojí. A víte, co má společného s plovoucími ostrovy?
Představte si moře lahodného vanilkového krému, v… Číst více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Různé způsoby mletí máku K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S… Číst více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Čištění zanesených otvorů v sítku Sítko, kterým jsme prosívali mouku, nikdy neoplachujeme horkou vodou, ale nejprve ho propláchneme studenou. Horká… Číst více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v… Číst více
Jak dobře vyčistit mikrovlnnou troubu. Pomůže měkký hadřík i miska s teplou vodou
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
18. 5. 2013 13:36
17. 5. 2013 10:38
Také se snažím o zdravější způsob stravování. Dost jsem si o zdravé výživě přečetla a názory i tzv. odborníků na zdravou výživu se rozcházejí v hodnocení toho, která surovina je zdravější a které je třeba se raději vyhýbat. Každý člověk je jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Jelikož jsem potřebovala i zredukovat svoji váhu, pomohla mi ze začátku moje výživová poradkyně - dietoložka, k níž dnes docházím hlavně přeměřit si svoje tělesné hodnoty a hlavně, aby s úbytkem hmotnosti neodcházela i svalovina. Samozřejmě jsem musela přidat i pohyb. Dnes si váhu spíš už jen udržuji. Nemusím mít zrovna ideální Důležité je, abych se cítila dobře jak fyzicky, tak i psychicky.
Když to shrnu, tak můžu říct, že jím 5 - 6x denně, nezapomínám ani na svačinky a nemám pocit hladu a potřebu "zobat". Jím mnohem víc zeleniny, ovoce s mírou, zato pravidelně, luštěniny, více ryb, masa jen bílá, vepřové a hovězí vyjímečně, tak jednou za měsíc, dva a jen libové. Hlídám si také, abych to nepřehnala se sacharidy. Vyloučila jsem bílé pečivo, tučná jídla a razantně omezila sladká jídla. Když už mám chuť na něco sladkého, dám si zmrzlinu nebo ruskou zmrzlinu To jsem zase dřív nemusela Z uzenin občas jen krůtí nebo kuřecí šunku. Piji víc, nápoje nesycené a neslazené, převážně čistou vodu a čaje. Sladím pouze kafe a to stévií, jednou za čas i normálním cukrem Pokud ale něco upeču pro rodinku, používám zatím řepný cukr a zkouším i třtinový. Alkohol nemusím a když si dám vínko občas, tak už ve formě vinného střiku raději.
Hlavně mi ale jídlo musí i chutnat a nesmím se do něj nutit jen proto, že je to zdravé.
Při tvoření jídelníčku jsem objevila dost jídel, která jsem znala už z dětství, jen jsem na ně buď pozapomněla, nebo je moje rodina odmítala. Dnes mi nedělá problém si je uvařit třeba jen pro sebe a to také proto, že mám víc času na rozdíl od zaměstnaných žen.
15. 5. 2013 07:04
11. 5. 2013 22:08
11. 5. 2013 20:55
kazdopadne, osobne bych zustala u cukru, sirupu, sladu nebo medu a nepouzivala fruktozu, nedavno jsem cetla zajimavy clanek o tom, jak zvysena konzumace fruktozy muze prispivat k ateroskleroze...a se sladidly (byt prirodnimi) bych byla take opatrna..u diabetiku je to jasne, ti nemaji jinou volbu, ale nevim, proc by zdravy clovek mel sladkou chuti na jazyku poslat telu signal, ze prijde cukr a do zaludku poslat sladidlo?? spis bych se zamerila na spotrebu cukru, jak pise Alemari na svych strankach-cukr je navykovy a kdyz budeme postupne mene a mene sladit, zvykneme si a bezne cukrovinky nam prijdou preslazene..
stejne tak bych se nevyhybala striktne kravskemu mleku, zejmena fermentovanemu (kefir, jogurt, acidofilni mleko...), pokud nemate vylozene problem s travenim laktozy nebo alergii na mlecne bilkoviny. A se sojou bych ve vyzive malych deti byla opatrna a neprehanela bych to, soja obsahuje fytoestrogeny..
ja si myslim, ze je dulezite kupovat zakladni potraviny a varit si z nich, mit co nejpestrejsi stravu a poslouchat, co si telo zada...
11. 5. 2013 18:14
Jinak vám doporučuji kozí sýry a ovčí sýry. Někomu kozí sýry nechutnají pro typické aroma, ale já musím říct, že ho necítím, nebo mi teda nevadí. Výborné je kozí žervé z farmy z Penčína u nás mají ve zdravé výživě nebo v Globusu a výborné je i mléko. Jogurty jsou rovněž super.
Jinak jsme zařadili do jídelníčku čerstvé ryby. Myslím si, že v Čechách se obecně dost zapomíná na konzumaci ryb a pokud nějaké konzumujeme, tak v úpravě na řízek , což není ideální. My máme u nás výborný Kauflad, který prodává čerstvé ryby a musím říct úžasné. I když je to docela drahé, tak jednou za týden nás to nezabije.
Přeji, ať se vám daří
11. 5. 2013 16:04
11. 5. 2013 00:24
10. 5. 2013 17:47
Každý takýto článok, ak nasmeruje aspoň trošku správnym smerom aspoň 1 človeka, spraví veľkú prácu.
Teším sa na ďalšie článočky, mám sa tiež čo učiť
9. 5. 2013 13:35
9. 5. 2013 13:15
Kazdopadne moc dekuji za tento clanek a kouknu na par Vasich receptu, abych obmenila jidelnicek jeste vic :D
9. 5. 2013 08:33