Na farmářské trhy s jistotou
9. 5. 2013 Tipy a triky
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
V posledním roce se na některých tržištích množily podvody. Nejčastěji šlo o prodej ovoce a zeleniny, které nepocházelo z farem, ale z velkozávodů, potažmo nedalekých supermarketů. Nejinak tomu bylo i u masa a uzenin. Takovéto praktiky poškozují nejen zákazníka, ale i poctivé prodejce.
Na tržištích se samozřejmě neprodává jen české zboží. Důležité však je, aby u prodávaného zboží byla vždy řádně označena země původu.
Problémem také je, že spousta Čechů označení „farmářský výrobek“ zaměňuje s pojmem „BIO produkt“. Tyto pojmy se sice částečně překrývají, ale rozhodně ne vždy. Farmáři nemají žádnou povinnost pěstovat plodiny a vyrábět potraviny v BIO kvalitě, pokud tak však činí, rádi se s touto informací pochlubí na obalu či přímo na stánku.
Záruka kvality
Na kvalitu prodávaného zboží nově dohlédne Asociace farmářských tržišť ČR (AFT ČR). Ta sdružuje pořadatele poctivých farmářských trhů, kteří chtějí se zákazníky jednat naprosto čestně. Jejich hlavní zásady jsou důkladný výběr potravin a transparentní přístup prodejců.
Prodávané jídlo na farmářských trzích by mělo být minimálně z 90 % tuzemského původu, pocházející od malých a středních zemědělských podniků, zpracovatelů potravin… Prodávány jsou jen potraviny vysoce kvalitní s jasným původem. Upřednostňovány jsou potraviny pocházející z ekologického zemědělství nebo Integrované produkce zeleniny, ovoce, oceněné regionální potraviny.
Prodávané masné výrobky neobsahují strojně oddělené maso, mouku, sóju či jiné náhražky. I u dalších potravin je prověřován nejen původ, ale i složení a zpracování. Jsou důsledně dodržovány právní předpisy související s prodejem potravin.
Farmářský trh organizovaný členem AFT ČR poznáte podle loga, které je viditelně umístěno přímo na trhu a na internetových stránkách organizátora farmářského trhu.
David Kořínek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní
Jak nařezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Na jakou teplotu péct linecké cukroví? Upečte pár kousků na zkoušku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 8 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 10 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 12 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Komentáře
17. 2. 2022 19:22
11. 5. 2013 03:26