Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablka v županu
Zdroj: Toprecepty, vybusna

Také máte zahradu plnou jablek, nebo jste si je přinesli z obchodu, kde byly v akci? Dopřejte si z nich tradiční český moučník, který při přípravě nezabere moc času, ale chutná fantasticky.

Jak využít jablka jako dezert

Žemlovka, závin, všechny tyto dezerty s jablky jsou skvělé. Vynikající je i další starý pokrm, a to jablka v županu. Jak už to u jablečných jídel bývá, neuvěřitelně kouzelně voní a ještě lépe chutná. Možná proto se čas od času vynoří mezi oblíbenými pokrmy. Milují ho všichni, takže si připomeňte tuto laskominu v té nejlepší podobě.

Co budete potřebovat na jablka v županu

V té nejjednodušší podobě se jedná o listové těsto, ve kterém jsou ukrytá jablka a další výborné ingredience. Připravte si: rozválený plát listového těsta, můžete využít ten už připravený, dále 4 menší jablka, zhruba 4 lžičky džemu, 4 vlašské ořechy, cukr moučku na posyp, 1 rozšlehané vejce na potření a plátky mandlí.

Troubu rozehřejte zhruba na 220-230 °C. Plech vyložte papírem na pečení. Připravte si čtverce listového těsta o rozměrech 20 x 20 cm. Pokud zbude těsto, můžete z něj vykrájet lístečky. Jablka dobře omyjte, oloupejte je a vykrojte jádřinec tak, aby jablko zůstalo vcelku, dalo se plnit a náplň nevytékala. Naspod vložte polovinu ořechu, na to nandejte výraznou marmeládu, jako je rybízová, brusinková, často se používá i malinová. Navrch zase housek ořechu.

Variantou je také to, že ořechy pokrájíte na menší kousky a promícháte s příslušnou marmeládou. Také můžete zvolit náplň z rozinek namočených v rumu, pokrájených ořechů, trošky cukru a skořice. Takto připravené jablko zabalte do jednoho z dílů listového těsta jako pytlíček a nahoře všechny konce trochu přitiskněte k sobě, aby marmeláda nemohla vytékat. Jablka opatrně přeneste na plech s pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.

Dejte péct do předem vyhřáté trouby zhruba na 20 minut, dokud se jablko v županu nenafoukne a nezíská zlatavou barvu. Jablka v županu nejlépe chutnají teplá, proto je ihned podávejte. Navrch je můžete posypat moučkovým cukrem. Jsou skvělá jen tak sama o sobě. Výborně ale chutnají také se šlehačkou, případně s vanilkovou zmrzlinou.

Náš tip: Pokud si jablka v županu chcete vychutnat jinak, můžete vyzkoušet jejich smaženou variantu na pánvičce. Anebo si upečte tuhle voňavou jablečnou bábovku: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více