Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závin 5x jinak: Dáte přednost tradičnímu listovému nebo jednoduchému jogurtovému?
Zdroj: Pixabay, RitaE

Řešíte vzhledem k velké úrodě jablek Nerudovský problém „kam s nimi“? Odpověď je v tomto případě jednoduchá. Přece do štúdlu! Je přesně tím sladkým pečivem, k němuž se přímo hodí označení „jako od babičky“ a tím nejlepším moučníkem k odpolední kávě či čaji.

Aby správně lístkoval

Přestože většina lidí považuje štrúdl neboli závin za typický český moučník, realita je jiná. Ve skutečnosti do našich domovů vnáší kouzlo vídeňských cukráren a císařskou noblesu rakouské kuchyně. Pokud byste ale pátrali ještě dál do minulosti a snažili se odhalit minulost štrúdlu, zjistíte, že jeho dějiny pravděpodobně začínají pole webu Theculturetrip.com u tureckého moučníku s ořechy – baklavy. Tento přeslazený arabský moučník se připravuje z těsta filo, které se hodně podobá našemu listovému. Ostatně, když se řekne závin, většina lidí si představí právě ten z listového těsta. Vzhledem k tomu, že listové těsto si málokdo dělá doma a spíš ho kupujeme již hotové v obchodě, je listový závin tím nejjednodušším dezertem, jaký můžete udělat, když se u vás ohlásí neočekávaná návštěva. Tedy za předpokladu, že máte doma jablka a samozřejmě i balení těsta. Domácí příprava listového těsta je poměrně náročná a zdlouhavá a vyžaduje několikanásobné překládání a válení, spoustu času a trpělivosti. Chcete-li se do toho ale i přesto pustit, zkuste to třeba podle receptu na francouzské listové těsto

Trocha piva neuškodí

Štrúdlu pro sváteční den se vyplatí trochu věnovat, pokud si jej ale pečete jen ráno na snídani, asi se vám nebude chtít trávit čas složitou přípravou. Řešením je pivní těsto. Když totiž do těsta přilijete pivo, bude se chovat a vypadat skoro jako listové. Je sice trochu hutnější, ale i tak krásně křupavé. Oproti listovému se navíc tolik nedrobí a také se s ním dobře pracuje. Piva těstě není třeba se bát, není v něm vůbec cítit, takže si můžete do závinu dovolit i klasickou jablečnou náplň. Většinou se do těsta používá pivo světlé, jde to ale i s tmavým, které závinu propůjčí lehkou karamelovou příchuť.

Vytažené dotenka

Štrúdl listový je sice nejznámější, kromě něj je vyhlášená ještě jedna závinová delikatesa - štrúdl tažený, který ve své slavné prvorepublikové kuchařce představila i Marie Janků Sandtnerová. Tažené těsto je specifické tím, že se skládá jen z hladké muky, vody, trochy oleje a octa a je tak vláčné, že když s ním začnete pracovat, skoro samo se vytahuje jako žvýkačka. Jen ho musíte připravit předem a nechat nějakou dobu odležet. Díky tomu dojde k uvolnění lepku, který zajišťuje právě elasticitu těsta. Těsto se neválí, ale vytahuje na pomoučené utěrce nebo ubruse, aby se s ním snadno manipulovalo. Těsto se musí vytáhnout na úplně tenounký až průsvitný plát. Říká se dokonce, že by mělo být tak tenké, aby se přes něj daly číst noviny. Nakonec se těsto zavine s jablky, přičemž se při zavinování jednotlivé vrstvy potírají máslem, aby se krásně slepily a těsto bylo po upečení dokonale křupavé, ale ne vysušené. Díky tomu, že je těsto tak tenké, je štrúdl vlastně lehký a plný jablek. Ne nadarmo se mu říká král mezi záviny. Po upečení buďte chvíli trpěliví a nechte jen trochu vychladnout, jinak by se vám při krájení rozpadl.

Připravte si kvásek

Pokud nepatříte k fandům tenounkého křupavého těsta a uspokojí vás jen hutnější moučník, možná vás spíš zaujme závin z těsta kynutého. Oproti předchozím není jeho charakteristickým znakem křupavost, ale nadýchanost. Moučník má tak spíš blíž k buchtám, ale těsto se zavinuje, takže mezi záviny patří. Připravuje se z klasického kynutého těsta s droždím, ale dá se udělat i s využitím pšeničného kvásku. Kynutý závin mívá jeden nešvar – může během pečení popraskat. Popraskání zabráníte tak, že těsto před pečením několikrát propíchnete špejlí, aby z něj mohla unikat pára.

Odlehčený s jogurtem

Chcete-li udělat opravdu nějakou rychlovku, pusťte se do lehkého těsta s jogurtem. Je rychle hotové, stačí ho nechat jen krátce odležet a potřebujete na něj pouhé tři ingredience v jednoduchém poměru – na 500 g hladké mouky použijete jedno balení másla a jeden bílý jogurt. Předností tohoto těsta je, že není tak tučné jako listové a dobře se s ním pracuje. Místo jogurtu je možné použít i zakysanou smetanu. Klasickou pšeničnou mouku lze zase nahradit špaldovou. Ještě jednodušší na zpracování je těsto z pomazánkového másla. A co na něj potřebujete? Pouze 1 pomazánkové máslo, 300 g polohrubé mouky a dvě vejce. Pak už jen vše smícháte, vypracujete, naplníte, upečete a máte hotovo.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více