Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto je ideální dobou pro odlehčení jídelníčku. Ten by měl být bohatý na potraviny, které nás udrží v kondici i v parných vedrech. Skvělou volbou jsou především ty potraviny, které obsahují velké množství vody, a tak nejen zasytí, ale i osvěží a hydratují. Zde je seznam pochoutek, na které byste ve slunných dnech rozhodně neměli zapomínat.

Léto je ideální dobou pro odlehčení jídelníčku. Ten by měl být bohatý na potraviny, které nás udrží v kondici i v parných vedrech. Skvělou volbou jsou především ty potraviny, které obsahují velké množství vody, a tak nejen zasytí, ale i osvěží a hydratují. Zde je seznam pochoutek, na které byste ve slunných dnech rozhodně neměli zapomínat.

1. Vodní meloun je nepopulárnější z letních potravin. Díky vysokému obsahu vody (až 91%) skvěle zavodní organismus. Navíc je skvělým zdrojem lykopenu a je řazen mezi silné antioxidanty, které bojují proti zhoubným procesům v našem těle. Meloun je vynikající samotný, hodí se však i do salátů, koktejlů a šťáv.

2. Lesní plody jsou nejen sladké a lahodné, ale také šťavnaté. Především borůvky a jahody obsahují vysoké množství vody, a tak patří k nejlepším hydratačním potravinám. Kromě toho jsou lesní plody bohaté na vitamíny a základní živiny, díky kterým zůstaneme fit i v letním horku.

3. Mezi potraviny s vysokým podílem vody patří samozřejmě okurka. Okurka obsahuje dokonce více vody než meloun (96%). Proto si dopřejte toto křupavé osvěžení plné zdraví prospěšných látek do letních salátů, sendvičů a zeleninových šťáv.

4. Dokonalé osvěžení se skrývá také v grapefruitech, které Vás nejen zasytí a hydratují, ale také Vám pomohou se spalováním tuků. Tyto šťavnaté plody navíc snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Grapefruity jsou výtečné v ledové vodě, v salátech i šťávách.

5. Rajčata jsou chutnou a zdraví prospěšnou ingrediencí každého zdravého salátu, hamburgeru či sendviče. Rajčata jsou mimo jiné výborným pomocníkem v boji proti akné.

6. Mnohým z nás asi celer nechutná tak moc jako meloun, ale i přesto bychom na něj neměli zapomínat. Celer je bohatý na kyselinu listovou, vlákninu, vitamíny A, C a K. Napomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny, a tak zabraňuje pálení žáhy. Celer přidejte do zeleninových šťáv či salátů nebo lehkých pomazánek a určitě Vám zachutná.

7. Zelené papriky obsahují až z 93% vodu a navíc patří mezi silné antioxidanty. Lepší letní svačinku byste jen těžko hledali.

8. Špenát má vysoký obsah draslíku, luteinu, kyseliny listové a vlákniny. Jeden malý šálek špenátu obsahuje 15% denní dávky vitaminu E, který je nezbytnou ochranou proti volným radikálům. Využívejte především čerstvé špenátové listy: užijte si je v salátu nebo sendviči.

9. Baby karotka má větší podíl vody (90%) než mrkev plné velikosti. Kromě toho je vynikajícím zdrojem vitamínů A, C, beta-karotenu a vlákniny. Baby karotky jsou mimořádně chutné, proto s nimi nešetřete do polévek a salátů.

Díky těmto potravinám zůstanete svěží i v letních dnech. Udělejte si z nich zdravou svačinku, kterou si můžete vzít jak do práce, tak k vodě. A jaká jsou Vaše oblíbená letní jídla?

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více