Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pesto zachráníte od plísní jednoduchým trikem.
Zdroj: Pixabay, foodbynature

Plíseň na potravinách jistě nepotěší nikoho z nás. Proto je dobré předcházet jejímu vzniku a nemuset tak vyhazovat jídlo, které jsme třeba pracně připravovali. Pokud jde například o pesta, která se nyní ve velkém podomácku vyrábí například z medvědího česneku, záchrana je možná velmi snadno.

Olej jako zachránce

Plesnivění omáček a pest ve sklenicích skladovaných v lednici je problém, který může nejen zkazit vaše jídlo, ale také představovat zdravotní riziko. Jedním z méně tradičních, ale velmi efektivních způsobů, jak tomuto problému předejít, je použití olivového oleje. Ten totiž díky svým antibakteriálním vlastnostem, prokázaným studií z roku 2020, může pomoci zabránit růstu nežádoucích mikroorganismů.

Čistota na prvním místě

Před naplněním sklenic omáčkou nebo pestem, jež jste právě připravili, se ujistěte, že jsou nádoby dokonale čisté a sterilizované. Ideálně ve vařící vodě po dobu 10 minut, nebo v troubě, nastavené na 100 °C po dobu 20 minut.

Nezapomeňte řádné vyčistit i víčka, která budete používat. Čistota je totiž prvním a velmi důležitým krokem k tomu, že se vám nebudou potraviny kazit.

Plnění a trik s olejem

Když plníte sklenice omáčkami nebo pesty, snažte se na vrchu sklenice nechat malý prostor. Zkrátka, neplňte je až po okraj. Po naplnění sklenic omáčkou nebo pestem a před tím než je uzavřete víčkem, nalijte na povrch tenkou vrstvu olivového oleje.

Ten by měl vytvořit ochranný povlak, který zabrání přístupu vzduchu k obsahu sklenice. Tím výrazně snížíte riziko vzniku plísní, protože ty se bez kyslíku neobejdou.

To samozřejmě platí i pro omáčky či pesta kupovaná. Například pro tuniskou harissu, nebo klasický rajský protlak a podobně. Jakmile je už jednou otevřete a část z nich odeberete, nalijte na povrch olivový olej.

Jak skladovat

Uzavřené sklenice uchovávejte v lednici. Teplota v lednici brání růstu většiny bakterií a plísní, a pokud jsou omáčky nebo pesta pokryty vrstvou olivového oleje, je jejich ochrana ještě silnější.

Dbejte však na to, že před každým použitím je nutné zkontrolovat obsah sklenice. Pokud vidíte známky plesnivění nebo pokud omáčka nebo pesto „nevoní“ či vypadá podezřele, je lepší je nekonzumovat.

Náš tip: Vyrobte si podle našeho video receptu lahodné pesto z medvědího česneku:

Zdroj informací:

ncbi.nlm.nih.gov - Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices

thesun.co.uk - Eat this The 20p hack chefs swear by to keep your open jars from going mouldy – and it’s already in your cupboard

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více