Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Šuměnky aneb perlivá limonáda v prášku stála za socialismu 20 haléřů. Koupit si je můžete i dnes
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Anonymní – https://ndk.cz/view/uuid:333449e0-9b82-11ea-9ded-005056825209?page=uuid:e219d580-9bf8-11ea-be02-5ef3fc9ae867, Volné dílo

Lízat z dlaně Vitacit bylo před pár lety oblíbenou kratochvílí většiny dětí, nasypat si do pusy Šuměnky už ale vyžadovalo větší odvahu. Se slavným šumivým práškem jste si zato užili mnohem víc legrace. Bublal v puse, jako byste si do ní nalili jar a z vody vám udělal nápoj s pěnou skoro jako na pivu. 

Šuměnky nebo Vitacit? 

Ochucený sladký šumivý prášek se v minulosti označoval jako šumák, jeho oficiální název však zněl Šuměnky. Kdysi šlo o jeden z mnoha nápojů v prášku, třeba vedle Vitacitu, který však málokdy končil ve sklenici, ale spíš na dětských dlaních, což byl často i případ šumáku.

Jen ten tak hezky nebarvil jazyk, zato ale báječně šuměl a dělal neskutečnou pěnu. A občas ten jazyk dokázal i pěkně „rozežrat“.

Limonáda ze sáčku

S pomocí Šuměnek jste dostali bublinky i do obyčejné vody a udělali jste z ní limonádu, která chvíli perlila jako opravdová. Větší zábava ale byla sypat jej rovnou do pusy.

Schopnost šumět dával šumáku hydrogenuhličitan sodný, který všichni známe jako jedlou sodu. Ta byla součástí prášku společně s kyselinou citronovou, cukrem a barvivem. Při smíchání prášku s vodou (1 sáček stačil na 300 ml) pak došlo k reakci, při níž se uvolnil oxid uhličitý a vytvořily se v nápoji bublinky

V citrusové příchuti za 20 haléřů

Jediným negativem tehdejšího šumáku byl nedostatek příchuti. Ty byly kdysi jen dvě – citronová a pomerančové, které se daly rozeznat podle sáčku (citronová byla v bílém sáčku se žlutými nápisy, pomerančová v sáčku s červenými). Obě ale vlastně chutnaly stejně – prostě citrusově

Kromě toho ještě Šuměnky kvůli nepříliš ideálnímu balení často zvlhly a slepily se v jednolitou hmotu, takže pak už nešuměly a často ani nešly rozpustit. To jsme ale byli ochotni jim odpustit, ostatně vždyť už kdysi patřily k tomu nejlevnějšímu, co se v obchodech dalo sehnat, stály totiž pouhých 20 haléřů

Prvorepublikové dobrota

I když si Šuměnky mnozí spojují s dětstvím v dobách socialismu, jejich historie sahá mnohem dál, až do 19. století. Původně se vyráběly pod německým názvem Brausepulver.

Hodně populární byly v období první republiky, jak dokládají dobové reklamy. V té době je vyrábělo několik firem, třeba Jitřenka měla i šumák malinový. Frčel i šumák v podobě jakýchsi bonbonů – kostek, jež se prodávaly pod názvem Tiki až do 70. let.

Později se začaly Šuměnky vyrábět v závodě LIPO Liberec, který spadal pod státní podnik Čokoládovny. Šuměnky jsou jedny z mála pochutin dob dřívějších, které se nám dochovaly do dnešních dob, kdy se prodávají pod názvem Šuměnka nebo Šumienka.

Sice už stojí 4 Kč, zato se ale vyrábějí v několika variantách – třeba malinové nebo mandarinkové a dokonce i ve verzi pro diabetiky. V puse šumí úplně stejně jako před lety. A ve sklenici? Tam je pořád škoda je sypat.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Šuměnka
Petrov, M.: Retro: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu

Náš tip: Toužíte-li po nějakém osvěžujícím nápoji, vyzkoušejte rovněž retro americkou limonádu podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více