Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete pohostit návštěvu nebo zpříjemnit den své mamince? Pro rychlé muffinky z listového těsta vám stačí jen dvě ingredience a vše zvládnete do půl hodinky. Je to tak snadné, že se mohou zapojit i děti a bude je to bavit.

Svátek matek 

Na druhou květnovou neděli každoročně připadá svátek všech maminek, Den matek. Ten se slaví po celém světě už několik set let, byť byl dříve nazýván Mateřskou nedělí a připadal na předvelikonoční období.

V bývalém Československu se začal slavit přesně v roce 1923, letos si tedy tento významný den připomínáme již sto let. Pokud chcete své mamince udělat radost, tak kromě dárku se jistě hodí vlastnoručně připravené pohoštění. 

Jednoduché, ale přesto velice dobré a na pohled hezké jsou muffinky z listového těsta a nutelly. Mně se podařilo koupit listové těsto v akci za 10 Kč a sklenička Nutelly vyšla na necelých 60 Kč, tudíž celkově muffinky ani nevyšly draze. A tady už je slíbený recept. Přidávám i tipy na vylepšení. 

Čokomuffiny z listového těsta 

Na přípravu potřebujete: 1 balení rozváleného listového těsta, 1 skleničku Nutelly (200 g), 1 vejce na potření a plátky mandlí na ozdobu. 

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto nechte venku z lednice asi 10 minut zahřát, lépe se pak rozbalí. Pak je rozbalte a potřete po celé ploše Nutellou. Srolujte a nakrájejte na kousky. Ty vložte do košíčků na muffiny a pokud chcete (není to nutné), potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. 

Pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 15 minut. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Můžete ale podávat i ještě trochu vlažné. 

Moje tipy:

  • V základu opravdu stačí jen listové těsto a Nutella, vajíčko a plátky mandlí jsou jen pro vylepšení, pokud chcete. Zejména mandle vytvářejí velmi dekorativní vzhled jednoduchých muffinků a taky krásně křupou. 
  • Na jedno balení listového těsta spotřebujte opravdu celou malou Nutellu. Muffinky tak budou hodně čokoládové. 
  • Z jednoho balení těsta a 1 Nutelly vyjde 6 krásných muffinů. Dekorativně do nich můžete zapíchnout třeba i ozdobnou špejli s papírovým srdíčkem. 

Na postup krok za krokem se podívejte v galerii: 

Fotogalerie - Holka u plotny radí: Jak na snadné čokoládové šneky z listového těsta? Potřebujete jen dvě suroviny a 30 minut času

Ukázat 4 fotografie

 
Zdroj informací: 
Wikipedie: Den matek 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více