Listové těsto francouzské

zizala Kuchařka: zizala

Doba přípravy: Čisté práce asi 35 minut :) asi 500 g těsta Pro začátečníky 26 názorů

Suroviny

Vodánek:
200 g hladké mouky
100 g studené vody
20 g másla
1/2 kávové lžičky soli
Tukánek:
200 g másla
20 g hladké mouky
hladká mouka na podsypávání
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme trochu povolit, nakrájíme ho na kostky.

  2. Na tukánek jej rychle zpracujeme s moukou, vytvoříme čtverec, zabalíme do fólie a dáme do chladna.

  3. Na vodánek do mouky rozdrobíme máslo, přilijeme osolenou vodu a zpracujeme na pružné nelepivé těsto. Skvěle se těsto vypracuje v robotu.

  4. Zabalíme do fólie a dáme do chladna odpočinout na půl hodiny. Půlhodinové intervaly samosebou nemusíte dodržovat na minutu přesně :D

  5. Pak vodánek rozválíme na větší čtverec, úhlopříčně do něj vložíme máslový čtverec, zabalíme a lehce rozválíme na obdélník. Důležité je válet vždy do obdélníku, tedy jedním nebo druhým směrem.

  6. Těsto složíme na třetiny, zabalíme a dáme na půl hodiny vychladit.

  7. Znovu lehce rozválíme, složíme tentokrát na čtvrtiny, zabalíme a dáme chladit.

  8. Toto zopakujeme ještě dvakrát - rozválet, třetiny, chladit, rozválet, čtvrtiny, chladit a znovu třetiny a čtvrtiny.

  9. Zabalit do fólie.

Poznámka

Nejlepší je nechat hotové těsto do druhého dne a pak teprve péct.

Pečeme na vodou vypláchnutém plechu nebo vyloženém fólií či papírem na pečení vždy v předehřáté troubě při 220-240°C. V málo zahřáté troubě z pečiva uteče máslo a je suché a tvrdé.

Větší tvary musíme propíchat vidličkou, aby se nenafoukly.

Pokud potíráme vejcem, vždy opatrně jen na povrchu, aby se neslepily vrstvy, pečivo by nelístkovalo.

Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (pâte feuilletée), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, abych ho odlišila od toho octového :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 383 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Listové těsto francouzské

  • zizala zizala(autorka receptu)

    MajkaM: :-)) Paráda :-!:-K:-K Mám velkou radost, že se dařilo :yes::yes: Díky za fotku :-K

    Odpovědět

  • MajkaM MajkaM

    Včera jsem udělala tohle těsto. Krásně se s ním pracovalo. Dnes jsem pekla trubičky a jsem nadšená. Nikdy jsem listové těsto nedělala a jsem ráda, že hned napoprve se mi povedlo. Přidávám foto trubiček zatím bez náplně. :yes:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Lea: Pokud vyzkoušíte, dejte vědět, budu ráda :-):-K

    Odpovědět

  • Lea Lea(neregistrovaná)

    Úžasné a moc děkuji za podrobný postup :-K .Nebavilo mě to,když se mě to snažila naučit babička :-( Bohužel ta už tu není a po jejich buchtách se nám stýská.Určitě to teď zkusím,přece jen jsem o nějaký ten rok starší...

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Přidávám krásný 20 bodík;-), pěkně popsaný pstup, budu muset zkusit :yes::-K.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    maiva:, Anna Kocikova: Děkuji za pochvalu :-):-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jaruš,hotové těsto na úvodní fotce vypadá velice dobře:-KDěkuji za perfektně rozepsaný postup:yes::-*

    Odpovědět

  • maiva maiva

    zizala: Velikánská pochvala:-K úžasné provedení a pečlivý rozpis pro každého, kdo chce zkusit. Díky za recept:-p+:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuji za milé komentáře :-):-K

    Irrena: Není :-8 Ale to domácí je moc dobré. Zase tak často z něj nepeču, to jen teď, že jsem měla volno a konečně jsem ho chtěla zkusit :-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Už jsem zkoušela hodně listových těst, ale toto určitě vyzkouším;-):yes: Jsme milovníci listových těst:-8, dieta to zrovna není:-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Perfektní:-! že tu tenhle recept máme. Těsto podle něj už snad udělá každý, kdo zkusí:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Pekne popísaný recept. :yes: Mne síce nehrozí, aby som lístkové robila doma :-D , ale veľa ľudí si urobí. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Budu mít velkou radost, pokud tolik z vás skutečně inspiruju a vyzkoušíte :-):yes: Děkuji za přízeň a dejte vědět ;-)

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-OpŘIPOMÍNÁ MI TO MOJI MAMINKU,KDYŹ SI VYRÁBĚLA DOMA TĚSTO NA TRUBIČKY....MAMINKA JIŽ NENÍ A TÍMPÁDEM ANI DOMÁCÍ TRUBIČKY...ALE TEĎ MĚ TO FAKT NAKOPLO...UKLÁDÁM SI RECEPT A MUSÍM VYZKOUŠET....SNAD TO ZVLÁDNU ....VELKÉ PODĚKOVÁNÍ A SAMOZŘEJMĚ BOD POSÍLÁM;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    yanull: Jsem si jistá, že to zvládneš. Jsi velmi šikovná:yes::yes:
    Těsto opravdu není složité, je jen zdlouhavé kvůli čekání. Ale ta půlhodina vždycky uteče jako nic, když mezitím děláš něco jiného :-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vyroba listoveho těsta francouzské těsto pečivo z listového těsta recepty pečivo z listového těsta top recepty listové těsto listové těsto bez vajec listové těsto recepty jak vyrobit listové těsto domácí listové těsto listové těsto výroba jak se dela listove testo vodánek listové těsto listové těsto recept lístkové těsto výroba recepty z listového testa vyrobky z listoveho testa recept na francouzské těsto domácí výroba listového těsta listové těsto s octem

Zapomněl/a jsem heslo