Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto francouzské

Hodnocení receptu je 4,9 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min bez doby chlazení

35 min (35 min příprava, bez doby chlazení )

Z listového těsta připravíme jak sladké, tak i slané pochoutky. Těsto můžeme jednoduše koupit v supermarketu nebo si jej s tímto receptem připravit i doma. V základu potřebujeme jen mouku, vodu, máslo a spousta času na zpracování v těsto.

Suroviny pro 1 dávka

asi 500 g těsta

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 181 kJ /
2 433 kcal
Bílkoviny26,84 g
Tuky184,80 g
Vláknina6,60 g
Cholesterol 561 mg
Sodík 1,61 g
Sůl4,00 g
Sacharidy162,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo necháme trochu povolit, nakrájíme ho na kostky. Krok 2: Na tukánek jej rychle zpracujeme s moukou, vytvoříme čtverec, zabalíme do fólie a dáme do chladna. Krok 3: Na vodánek do mouky rozdrobíme máslo, přilijeme osolenou vodu a zpracujeme na pružné nelepivé těsto. Skvěle se těsto vypracuje v robotu. Krok 4: Zabalíme do fólie a dáme do chladna odpočinout na půl hodiny. Půlhodinové intervaly nemusíte dodržovat na minutu přesně. Krok 5: Pak vodánek rozválíme na větší čtverec, úhlopříčně do něj vložíme máslový čtverec, zabalíme a lehce rozválíme na obdélník. Důležité je válet vždy do obdélníku, tedy jedním nebo druhým směrem. Krok 6: Těsto složíme na třetiny, zabalíme a dáme na půl hodiny vychladit. Krok 7: Znovu lehce rozválíme, složíme tentokrát na čtvrtiny, zabalíme a dáme chladit. Krok 8: Toto zopakujeme ještě dvakrát - rozválet, třetiny, chladit, rozválet, čtvrtiny, chladit a znovu třetiny a čtvrtiny. Krok 9: Zabalit do fólie. Nejlepší je nechat hotové těsto do druhého dne a pak teprve péct.

Zveřejněno 13. 2. 2016

Poznámka autorky zizala

Pečeme na vodou vypláchnutém plechu nebo vyloženém fólií či papírem na pečení vždy v předehřáté troubě při 220-240°C. V málo zahřáté troubě z pečiva uteče máslo a je suché a tvrdé.

Větší tvary musíme propíchat vidličkou, aby se nenafoukly.

Pokud potíráme vejcem, vždy opatrně jen na povrchu, aby se neslepily vrstvy, pečivo by nelístkovalo.

Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (pâte feuilletée), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, abych ho odlišila od toho octového :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto francouzské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9N8z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto francouzské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9N8z

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

MajkaM: :-)) Paráda :-!:-K:-K Mám velkou radost, že se dařilo :yes::yes: Díky za fotku :-K

Včera jsem udělala tohle těsto. Krásně se s ním pracovalo. Dnes jsem pekla trubičky a jsem nadšená. Nikdy jsem listové těsto nedělala a jsem ráda, že hned napoprve se mi povedlo. Přidávám foto trubiček zatím bez náplně. :yes:-K

Lea: Pokud vyzkoušíte, dejte vědět, budu ráda :-):-K

Úžasné a moc děkuji za podrobný postup :-K .Nebavilo mě to,když se mě to snažila naučit babička :-( Bohužel ta už tu není a po jejich buchtách se nám stýská.Určitě to teď zkusím,přece jen jsem o nějaký ten rok starší...

Přidávám krásný 20 bodík;-), pěkně popsaný pstup, budu muset zkusit :yes::-K.

maiva:, Anna Kocikova: Děkuji za pochvalu :-):-K

Jaruš,hotové těsto na úvodní fotce vypadá velice dobře:-KDěkuji za perfektně rozepsaný postup:yes::-*

zizala: Velikánská pochvala:-K úžasné provedení a pečlivý rozpis pro každého, kdo chce zkusit. Díky za recept:-p+:yes:

Děkuji za milé komentáře :-):-K

Irrena: Není :-8 Ale to domácí je moc dobré. Zase tak často z něj nepeču, to jen teď, že jsem měla volno a konečně jsem ho chtěla zkusit :-)

Už jsem zkoušela hodně listových těst, ale toto určitě vyzkouším;-):yes: Jsme milovníci listových těst:-8, dieta to zrovna není:-8

Perfektní:-! že tu tenhle recept máme. Těsto podle něj už snad udělá každý, kdo zkusí:-):yes::yes:

Pekne popísaný recept. :yes: Mne síce nehrozí, aby som lístkové robila doma :-D , ale veľa ľudí si urobí. ;-)

Budu mít velkou radost, pokud tolik z vás skutečně inspiruju a vyzkoušíte :-):yes: Děkuji za přízeň a dejte vědět ;-)

:-OpŘIPOMÍNÁ MI TO MOJI MAMINKU,KDYŹ SI VYRÁBĚLA DOMA TĚSTO NA TRUBIČKY....MAMINKA JIŽ NENÍ A TÍMPÁDEM ANI DOMÁCÍ TRUBIČKY...ALE TEĎ MĚ TO FAKT NAKOPLO...UKLÁDÁM SI RECEPT A MUSÍM VYZKOUŠET....SNAD TO ZVLÁDNU ....VELKÉ PODĚKOVÁNÍ A SAMOZŘEJMĚ BOD POSÍLÁM;-):yes::yes:

yanull: Jsem si jistá, že to zvládneš. Jsi velmi šikovná:yes::yes:
Těsto opravdu není složité, je jen zdlouhavé kvůli čekání. Ale ta půlhodina vždycky uteče jako nic, když mezitím děláš něco jiného :-)

Načíst další komentáře (11)

Tématické fráze:
francouzské těsto, pečivo z listového těsta recepty, top recepty listové těsto, vyroba listoveho těsta, vodánek, pečivo z listového těsta, listové těsto recepty, vyrobky z listoveho testa, listové těsto recept, jak se dela listove testo, listové těsto bez vajec, jak vyrobit listové těsto, listové těsto výroba, domácí listové těsto, listové těsto postup, recepty z listového testa, listové těsto, lístkové těsto výroba, francouzke těsto, recept na francouzské těsto

Suroviny:
mouka hladká, voda, máslo, sůl, máslo, mouka hladká, mouka hladká

Přidat fotografie receptu