Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Tmavý žitný chleba připravíme velmi snadno. Nejlépe chutná s jemnou tvarohovou pomazánkou a pažitkou
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Máte rádi kváskové chleby a chutná vám tmavý žitný chléb ve tvaru cihličky? Pak určitě čtěte dále, protože přesně takový chléb podle receptu upečete! Bez droždí, kynutý jen žitným kváskem a tak dobrý! S tvarohovou pomazánkou, ozdobený řezem malého rajčete a posypaný krájenou pažitkou nemá chybu.

Když pekařka promluví...

Zcela obyčejný žitný chlebík – jen z žitné chlebové mouky, se zcela všední přípravou.
Díky žitu a vetšímu množství vody v těstě vydrží opravdu dlouho vláčný a asi nejvíc mi chutná s máslem a sýrem….nebo jen se sýrem….ale i tvarohová pomazánka není marná. Prostě – u nás vyhrává co nejprostší „mazání“ nebo obložení.

Co budeme potřebovat? Pečení a tedy i suroviny rozdělíme do 3 etap:

1. rozkvas:
15 g žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné chlebové mouky
Vše smícháme, necháme vykvasit přibližně 10-12 hodin do 150 g příjemně kyselkavě vonícího kvásku.

2. dokrmení:
vykvašený kvásek z bodu 1. (150 g)
150 vody
150 žitné chlebové
rovná lžička sladěnky
Vše promícháme a necháme vykvasit, hotovo je obvykle do 2-4 hodin.

3. zadělání těsta:
320-400 g vody
450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
drcený kmín

Jak budeme postupovat?

  1. Časový rozvrh si pravděpodobně zvolí každý takový, jaký bude vyhovovat jemu. U nás se večer zadělá rozkvas (bod 1.) – pečlivým rozmícháním všech surovin, mísa se zakryje proti osýchání a rozkvas necháme v teple místnosti 9-12 hodin kvasit.
  2. Ráno rozkvas příjemně kyselkavě – chlebově voní a je nakynutý. Dokrmíme podle bodu 2. – sladěnku je vhodné před přidáním do těsta rozmíchat v předepsaném množství vody. Opět zakryjeme a znovu necháme prokvasit – teď už jen 2-4 hodiny, do zvětšení objemu těsta a opět navinulé vůně.
  3. Pak přidáme zbytek surovin (3.bod, vodu podle potřeby – těsto nesmí být hutné) a krátce a dobře promícháme – nemá cenu mísit nějak dlouho, žito to ani nemá moc rádo.

Umíchané těsto urovnáme do sádlem vymazané chlebové formy (moje má asi 30 cm) a přikryté utěrkou necháme vykynout – v závislosti na okolní teplotě to trvá 1-3 hodiny.

Povrch vykynutého bochníčku potřeme vodou, můžeme posypat semínky a dáme péct na plech do studené trouby – po vložení formy s těstem ji zapneme na 210-220 °C. Po 45 minutách pečení chleba z formy vyklopíme na plech, na kterém forma stála a asi 15 minut dopékáme.

Krájíme nejdříve po 10-12 hodinách.

Drobečky z ošatky

  • Všechny časové údaje jsou přibližné. Každý máme doma jinak teplo, nestejně silné kvásky. Proto je nutné se řídit očima.
  • Na studený start je možné péct jen lehce nedokynutý chleba, během nahřívání trouby v jejím teple dokyne. Zcela vykynutý chleba už je nutné vložit péct do dobře vyhřáté trouby (220 °C) a takto upéct.
  • Žitný chléb se většinou krájí až po cca 12 hodinách od upečení. Jeho struktura je jiná, než u chleba s pšeničnou moukou a pokud ho nakrojíte ještě vlahý, může být střída mazlavá.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více