Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo bylo inspirací i malířům, na snímku obraz od Antoine Vollon, 1833 - 1900
Zdroj: Profimedia

Jemná chuť másla provází dějiny gastronomie už několik tisíc let. Ve starém Římě bylo považováno za lék. Užívalo se při kašli nebo se mazalo na bolavé klouby. Říká se, že máslo je staré jako západní civilizace, a v posledních letech se opět vrací na výsluní. Máslo vítězí v pomyslném souboji s umělými tuky, které ho měly nahradit.

Bylo vyrobeno náhodou

První várku másla vyrobil náhodou kočovník. Pravděpodobně přivázal ke svému koni pytel z ovčí kůže naplněný s mlékem a po celodenním trmácení objevil  neuvěřitelnou proměnu. Mléčný tuk ztuhl v jemnou a chutnou pomazánku. Nejstarší známá technika výroby másla, která se používá dodnes, je vlastně podobná.  Zemědělci v Sýrii pevně svážou kozí kůži, pak ji naplní mlékem a začnou třepat.

Ve Středomoří vítězil olivový olej, na severu máslo

Ačkoli některé z prvních záznamů o konzumaci másla pocházejí z římských a arabských zdrojů, obyvatelé Středomoří dávali při vaření vždy přednost oleji. Zdá se, že máslo bylo oblíbeným tukem kmenů ze severní Evropy – a to do té míry, že řecký básník Anaxandrides posměšně označil barbary ze severu za „másložrouty“.

Podnebí pravděpodobně hrálo klíčovou roli v regionálních chutích, protože chladné počasí v severních zeměpisných šířkách umožňovalo lidem skladovat máslo déle než jak tomu bylo u středomořských kultur.

Ve 12. století zažíval obchod s máslem v severní Evropě velký rozmach. Skandinávští obchodníci vyváželi každoročně obrovské množství másla, které se stalo důležitou součástí jejich ekonomiky. Například v Norsku král požadoval každý rok plný kbelík jako daň.

O půstu bylo zakázané

Ve středověku si na něm pochutnávali strávníci ve většině Evropy. Máslo bylo oblíbené mezi rolníky jako levný zdroj výživy a šlechta si ho cenila pro jeho bohatost, kterou dodávalo vařenému masu a zelenině.

Jeden měsíc v roce se však převážně křesťanští Evropané bez svého oblíbeného tuku obešli. Až do roku 1600 bylo pojídání másla v postní době zakázáno. Pro obyvatele severní Evropy, kteří neměli přístup k olejům na vaření, mohla být příprava pokrmů během týdnů před Velikonocemi obtížná. 

Přichází margarín jako náhražka

V Irsku bylo máslo pro místní hospodářství tak důležité, že obchodníci otevřeli v Corku burzu másla. Ve Francii byla po másle v 19. století tak vysoká poptávka, že císař Napoleon III. nabídl vysokou odměnu tomu, kdo by dokázal vyrobit jeho náhražku. V roce 1869 ji získal francouzský chemik za novou pomazánku vyrobenou z vyškvařeného hovězího tuku a ochucenou mlékem. Nazval ji „oleomargarín“, později zkráceně „margarín“. 

Od másla k margarínu a zase zpět

Za Atlantikem začali máslo konzumovat poutníci, kteří si na cestu na lodi Mayflower přibalili několik sudů. Během následujících tří století se máslo stalo základem výroby amerických farem.

Velká hospodářská krize a druhá světová válka přinesly nedostatek a příděly potravin. Margarín vyráběný z rostlinného oleje a žlutého potravinářského barviva se stal pro americké rodiny levnější variantou a spotřeba másla klesla. V 80. letech 20. století navíc dietologové začali propagovat nízkotučnou stravu a máslo se dostalo na černou listinu potravin. 

V posledních letech se máslo vrací na scénu. A ve špičkových restauracích po celém světě šéfkuchaři pracují s touto tisíciletou potravinou a vytvářejí novou stránku v historii másla.

Domácí máslo

Pokud chcete vyzkoušet, jak chutná domácí máslo, připravte si 500 ml smetany na šlehání (33 % tuku), cedník a plátýnko.

  1. Smetanu vlijte do robota se šlehací metlou. Zapněte a šlehejte stejně, jako když šleháte šlehačku. Jakmile získáte šlehačku, pokračujte dál. Po chvíli uvidíte, že se ve šlehačce dělají hrudky a nakonec se mléčný tuk úplně oddělí.
  2. Do cedníku v míse dejte plátýnko, přidejte máslo s podmáslím a nechte okapat. Poté ho v plátýnku uzavřete a dobře vymačkejte.
  3. Vymačkané máslo ještě mačkejte, dokud se nezbavíte posledních zbytků podmáslí ve vodě. Můžete to udělat buď pod tekoucí studenou vodou nebo v misce, ve které budete studenou vodu měnit. V misce s vodou je to potřeba asi  třikrát až čtyřikrát, než je voda úplně čistá.
  4. Očištěné máslo pak už jen krátce prohněťte mimo vodu. Osušte a vytvarujte do válečku, který zabalte do potravinářské fólie nebo pečicího papíru. Máslo uložte do lednice a během pár dní spotřebujte.

A na másle si připravte třeba chřest podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

butterjournal.com: The History of Butter

mprnews.org: Butter's rich history: 5 things you might not know

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více