Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spisovatel J. R. R. Tolkien nesnášel francouzskou kuchyni, zato zbožňoval stejná jídla jako „jeho“ hobbité, třeba houby
Zdroj: Wikimedia Commons, Unknown photo studio commissioned by Tolkien's students 1925/6 (private communication from Catherine McIlwaine, Tolkien Archivist, Bodleian Library), Public Domain, a Pixabay, Einladung_zum_Essen/ koláž Toprecepty.cz

Přestože odešel na věčnost už před půl stoletím, jeho říše fantazie žije dál. Spisovatel John Tolkien, který zemřel 2. září 1973, napsal knihy Hobit a trilogii Pán prstenů a položil základy žánru fantasy. Jeho postavy si často užívají dobrého jídla. K tomu měl vztah i sám autor.

Hobiti mají obtloustlé bříško

Univerzitní profesor John Ronald Reuel Tolkien byl významný britský filolog a jazykovědec a autor řady odborných vědeckých publikací. Do povědomí čtenářů celého světa však vstoupil především jako autor fantasy románů Hobit a trilogie Pán prstenů.

Kdo jsou to ale vlastně hobiti? Tolkien o nich píše:

„Zdá se mi, že dneska je třeba hobity poněkud popsat, neboť jsou už vzácní a plaše se straní Velkých lidí, jak říkají nám. Jsou to (nebo bývali) malí lidičkové, dosahující asi tak polovičky našeho vzrůstu a menší než bradatí trpaslíci. (…) Mají sklon k obtloustlým bříškům...“ 

Tolkien byl vlastně vyznavačem bio

Fanoušci jeho knih často rozebírají gurmánské scény. Zajímavé je, že Tolkien měl svým jídelníčkem blízko k stravě hobitů. Dnešní terminologií bychom ho označili jako milovníka i propagátora bio potravin.

Poté, co se Tolkien po vydání Pána prstenů proslavil, odstěhoval se s rodinou do přímořského městečka Bournemouthu na jihu Anglie, aby unikli všem nepříjemným projevům, které sláva přináší.

Ve skutečnosti jsem ve všem hobit kromě velikosti,“ prohlásil. Mám rád zahrady, stromy a neudržovanou zemědělskou půdu. Kouřím dýmku a mám rád dobré obyčejné jídlo – čerstvé. Nesnáším francouzskou kuchyni.“

Stejně chutě jako Frodo Pytlík

Tolkien stejně jako Frodo Pytlík si rád pochutnal například na vepřovém mase, studeném pečeném kuřeti s okurkou či na dobrém koláči s domácím džemem, nepohrdl sklenkou červeného vína.

Jeho Frodo Pytlík měl obzvlášť rád houby (které kradl ze zahrad svých sousedů) a houby měl rád i samotný Tolkien.

Rychlý houbový salát

Tolkien měl rád salát z čerstvých hub. Budete na něj potřebovat: 200 g lesních hub (hřibů pravých) nebo hlívy ústřičné, trochu rozmarýnu a tymiánu, 30 g šalotky, 20 g pažitky, hrst listové petržele, sůl, pepř, balzamiko, olivový olej. Na posypání: mix čerstvých bylinek, parmazán a piniové oříšky (krátce orestované na oleji).

Jak na to?

  1. Houby nakrájejte na kostičky a zprudka je orestujte v rozehřáté pánvi s olivovým olejem. Přidejte rozmarýn a tymián, osolte, opepřete a nechte krátce restovat.
  2. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a krátce orestujte. Lehce podlijte balzamikem, přidejte nasekanou listovou petržel a pažitku a orestované piniové oříšky.
  3. Podávejte s bylinkami posypané nastrouhaným parmazánem a mixem čerstvých bylinek.
  4. Salát můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu ke grilované rybě.

Náš tip: Pokud jste přinesli zrovna košík s čerstvými houbami, zkuste si je podusit na slanině s paprikou podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 

ascestinaru.cz: Pro čtenáře: J. R. R. Tolkien – Hobit

forreadingaddicts.co.uk: How Tolkien’s love for hearty food influenced his writing

theotherjournal.com: “Bread, Surpassing the Savour of a Fair White Loaf to One Who Is Starving”: Food and the Culture of Hobbits

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více