Top 3 klasické polévky pro rychlý a vydatný oběd
3. 4. 2024 Vaření
Polévka je skvělým pokrmem, který může sloužit i jako hlavní chod. Jde o cenově dostupné jídlo, které si můžete snadno připravit doma ve větším množství. Polévka může zasytit, dodat tělu potřebné živiny a přitom ji lze rychle a snadno zkonzumovat a dobře strávit. Máme pro vás 3 tipy na klasické české polévky vhodné přesně k tomuto účelu.
1) Gulášová polévka
Gulášová polévka patří k naprostým klasikám, u nichž nikdo nemůže pochybovat o tom, že jde o vydatné jídlo. Skvěle se hodí především do zimních měsíců.
Budete potřebovat jednu cibuli, přibližně 300 gramů hovězího masa, lžíci rajčatového protlaku, několik brambor, mletou papriku a bylinky (klidně sušené), máslo, mouku, sůl, pepř a vodu.
V hrnci na másle orestujte cibulku, přidejte na kostičky nakrájené osolené a opepřené maso (nebo maso mleté). Do směsi zamíchejte rajčatový protlak, který rovněž nechte krátce osmahnout. Odstavte z plotýnky a přidejte papriku s bylinkami. Poté zalijte vroucí vodou a vařte asi dvě hodiny. Na posledních pár desítek minut přidejte na drobné kostičky nakrájené brambory. Na závěr dle potřeby zahustěte jíškou a dochuťte solí a pepřem.
2) Čočková polévka
Také čočková polévka je skvělou variantou. Je velmi sytá, přitom je plná zdravých luštěnin, které dodají energii i bílkoviny. Její příprava je velice jednoduchá. Stačit vám bude několik základních surovin – čočka, cibule, majoránka, máslo, mouka, voda, sůl, pepř.
Čočku několik hodin před vařením namočte do vody. Opět nejprve orestujte na másle najemno nakrájenou cibulku. Můžete zaprášit moukou a restovat do zahnědnutí, abyste si vytvořili základ, který polévku rovněž částečně zahustí. Zalijte vroucí vodou a přidejte čočku, kterou vařte do změknutí. Postačí jen několik desítek minut. Když je čočka uvařená, část odeberte a ponechte stranou. Na čočku v hrnci použijte tyčový mixér a krátce ji zmixujte. Polévka se tím krásně zahustí. Poté do ní vraťte nerozmixovanou čočku a vše smíchejte dohromady. Dle potřeby můžete polévku ještě zředit vodou nebo zahustit moukou.
3) Bramboračka
Existuje klasičtější polévka než typická česká bramboračka? Polévka plná brambor, hub a zeleniny, ve které stojí lžíce. Vydatná porce spolehlivě zastoupí oběd, tato polévka plná živin totiž zasytí na celé odpoledne.
Máte-li sušené houby, zavčas je namočte do vody. V hrnci orestujte na másle cibulku a následně přidejte mouku a opražte (podobně jako u polévky čočkové). Do hrnce přidejte houby včetně vody, ve které se máčely. Dále do polévky patří kmín a brambory nakrájené na kostičky. Můžete přidat i na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Chuť dodá i prolisovaný stroužek česneku a majoránka. Nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Vše vařte doměkka. Hotová polévka se už na rozdíl od předchozích dvou nezahušťuje
Je jasný, že kvalitní polévku dosáhnete kvalitními ingrediencemi, no moc lidí nepřemýšlí nad výběrem kvalitního kuchyňského náčiní. S výběrem kvalitního pomocníka vám mohou pomoci recenze kuchyňských spotřebičů na různých webových stránkách srovnávačů. Vyberte si podle rad odborníků a připravte si pokrmy svého života.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
7 skvělých pomazánek, které nezatíží naši peněženku: Využijeme lučinu, jogurt, luštěniny, tofu, zeleninu nebo droždí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39