Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři zmrzlí: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos nejspíš úrodu neohrozí, přesto sazeničky dobře chraňte
Zdroj: Pixabay, Markéta Klimešová

Teplé počasí vybízí k tomu, abychom dávali rostlinky ven. Ale ještě nás čekají tři zmrzlí. Pankrác, Servác, Bonifác aneb ledoví muži často přinášejí mráz. Proto je vhodnější dávat rostliny ven až po nich.

Kdy jsou zmrzlí muži

Teplé počasí sice nastupuje poslední roky v dubnu a letos to bylo ještě dřív. Od té doby už ale mrzlo a mrznout ještě možná bude. Prudké změny teplot nejsou pro přírodu dobré, přicházíme totiž o úrodu. Traduje se, že klidnější průběh můžeme očekávat po zmrzlých.

Říká se jim tři zmrzlí, tři zmrzlí muži, ledoví muži, ale také o období se krátce mluví jako o zmrzlých. Vždy jsou tím myšleni Pankrác, Servác a Bonifác neboli ledoví svatí. Jejich čas nastává v první polovině května.

Konkrétně:

  • Pankrác 12. května
  • Servác 13. května
  • Bonifác 14. května

Co se ví o lidových tradicích

Naši předkové vypozorovali, že se v tyto dny, po relativně teplejším období, krátkodobě vrací mrazíky. 

Tradice není známá jen u nás, protože jde o opakovaný meteorologický jev, mají pro něj i v zahraničí různá pojmenování. Anglicky:  the blackthorn winter; a cold snap (in mid-May); the Ice/Frost Saints; v němčině je to zase die Eisheiligen; a francouzsky: saints de glace. Téměř všechny názvy zmiňují svaté. 

S tímto obdobím je spojeno množství pranostik. Máme pro vás několik z nich:

  • Pankrác, Servác, Bonifác - ledoví muži, spalují mrazem ovoce i růži
  • Nezamrazí-li ledoví bratři, Pankrác, Servác, Bonifác, alespoň zastudí. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Které rostliny jsou mrazuodolné

Po tomto období nastával čas, kdy ráno přestaly mrazy a byl čas zasít. Mezi rostlinami jsou ale takové, kterým kratší mrazíky nevadí. Na záhony mohou saláty, petržel, mrkev, kapusta, květák, brokolice, ale i sazeničky zelí, případně kedlubny.

Kdyby přece jen přišly mrazíky - jednorázové a krátké, dají se rostlinky zakrýt zavařovacími sklenicemi (ráno je odklopte), variantou je i přehození bílou textilií (třeba i v několika vrstvách). Textilii je třeba zajistit proti povětrnostním vlivům. Květináč se sazeničkami se dá "obalit" kartonem. 

Náš tip: Sice ředkvičky ještě nemáme vyrostlé, ale můžeme se na vlastní těšit třeba při přípravě ředkvičkového salátu. Přichystejte si ho podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli