Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Bramborové noky gnocchi (vyslov ňoky) k nám přišly z Itálie a rázem se tyto syté polštářky staly velmi oblíbeným pokrmem. Jsou jiné než naše - jemnější a rychle uvařené. Poradíme, jak na ně, aby se podařily.
Můžeme je koupit většinou v docela dobré kvalitě chlazené nebo mražené. Stačí je jen krátce povařit podle návodu nebo opéct dokřupava na pánvi, čímž zároveň změknou. Jsou nedocenitelné, když máme málo času, ale domácí jsou domácí.
Jak vyrobíme těsto na gnocchi
Na 1 kg moučných brambor dáváme asi 300 g hladké mouky a 3 vejce.
Nejdříve je potřeba uvařit v osolené vodě brambory ve slupce. Dejte pozor, abyste je nerozvařili, měly by zůstat ještě pevné a slupka vcelku, nepopraskaná.
Uvařené scezené brambory hned oloupejte a umelte na masovém mlýnku nebo protlačte pákovým lisem na brambory. Doporučujeme mletí nebo lisování zopakovat, aby byly brambory opravdu jemné. Výsledkem by měla být stejnorodá provzdušněná hromádka. Uprostřed udělejte důlek, vlijte vejce a zasypte polovinou mouky. Těsto na gnocchi se nesolí! Rychle a lehce zpracujte na těsto, postupně přidávejte zbytek mouky, ale nepřežeňte to s ní, hlavní jsou brambory. Těsto nehněteme, jen lehce dáme dohromady, podobně jako když děláme křehké těsto na koláč. Mnoho mouky a důkladné hnětení těstu škodí. V této fázi vytvarujte a uvařte na zkoušku 1-2 kousky. Měly by po 2 minutách vyplavat na povrch. Pokud se nerozvařily, můžete vařit další. Pokud je těsto příliš měkké, přidejte opatrně ještě trochu mouky.
Jak gnocchi tvarujeme
Z těsta vyválejte „hady“ a nakrájejte kousky velké asi jako palec. Nasypte na vál malou hromádku mouky, každý kousek v ní lehce oválejte, lehce zmáčkněte mezi palcem a ukazovákem, aby vznikla prohlubeň. Vyboulenou stranou obtiskněte do nejhrubší stěny struhadla (na které strouháme brambory na bramborák nebo pečivo na strouhanku – takové ty ježky) nebo do něj obtiskněte obrácenou vidličku. Jde o to, abyste na noku vytvořili vzorek, na kterém dobře ulpí omáčka. Italové na tvarování mají dřevěnou rýhovanou destičku.
Jak gnocchi vaříme
Dáme vařit vodu do hrnce a výrazněji ji osolíme. Gnocchi vhazujeme po částech (asi 10 kusů) do vroucí osolené vody a vaříme jen, dokud nevyplavou (asi 2 minuty). Pak je vylovíme děrovanou naběračkou a pokud voda stále vaří, vhazujeme další. Správně uvařené gnocchi jsou měkké a nadýchané jako polštářky. Už uvařené nočky vložíme do termomísy nebo mísy nad hrncem s horkou vodou, zakryjeme pokličkou, abychom je udrželi teplé. Proti slepení je můžeme také vhazovat rovnou do připravené omáčky nebo pokapat máslem nebo olejem. Už by se ale neměly vařit.
S čím gnocchi podáváme
Gnocchi jsou nejlepší s omáčkami italského typu - sýrovými, smetanovými, ale i rajčatovými. Skvělé jsou opečené na oleji nebo na přepuštěném másle. Chutnají s bylinkami, špenátem, houbami i kuřecím masem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout rozvařeným či nedovařeným bramborám?
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Komentáře