Chléb v hlavní roli
15. 11. 2010 Vaření
Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.
Název knihy: Chléb v hlavní roli
Počet stran: 176
Nakladatelství: Smart Press
Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.
Stále více lidí si dnes chleba peče doma, ať už v domácí pekárně, nebo jen tak na plechu v troubě. Není divu, čerstvě upečený chléb provoní celou domácnost a jeho kůrka krásně křupe. Domácí pečení je krásný rituál, do kterého můžete klidně zapojit celou rodinu!
Z obsahu: Chleba a houstičky - Toasty a sendviče - Pomazánky - Chuťovky a rychlovky - Sladkosti - Chléb ve světě - Chlebové speciality a netradiční chleby - Vaříme z chleba
Vybrané recepty
Banánová žemlovka
Ani žemlovka nemusí znamenat vždycky jen kombinaci jablek a veky. Rohlíky ale nepřekvapí zdaleka tolik jako použití banánů v náplni. Báječná kombinace!
Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut
Pro 4 osoby:
5 rohlíků
5 banánů
100 g rozinek, předem namočených v rumu
450 ml smetany (30%)
80 g cukru
5 vajec
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy
Postup:
- Troubu předehřejte na 170 oC. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin.
- Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.
- Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy.
- Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct.
- Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru.
- Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku a ještě krátce zapečte.
Tip: Jako základ můžete použít jakékoliv bílé pečivo (toastový chléb, veku, klidně i vánočku).
Plněný chléb
Když zapomenete na bochník chleba a potřebujete jej rychle spotřebovat, nemusíte skončit u topinek. Že se bochník chleba dá naplnit, ví každý, kdo si na horách někdy objednal polévku v chlebu. Naplněním sýrovou směsí ale vykouzlíte rovnou hlavní jídlo.
Příprava: 15 minut
Pečení: 35–40 minut
Na 1 plněný chléb:
1 malý bochník chleba Šumava značky Penam
80 g tyrolské slaniny
300 g apetina (nebo jiný sýr balkánského typu)
2 vejce
100 ml smetany
1 trs cherry rajčátek
30 g parmazánu
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 180 oC.
- Vrchní část chleba tence seřízněte, vnitřek pomocí lžíce vydlabejte a vyložte plátky slaniny.
- Sýr prošlehejte s vejci a smetanou.
- Směsí naplňte chleba, ozdobte rajčátky a posypte parmazánem.
- Plněný chléb pečte 35–45 minut.
Tip: Díky tomuto receptu skvěle zužitkujete i starší, tvrdší chleba. Do směsi můžeme přidat i jemně sekanou bazalku.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Upečte si výborného chlebového ježka podle videonávodu
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Banana split
Přidáno před 20 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Komentáře
8. 5. 2022 22:49