Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
1. 11. 2020 Vaření
Každý tu vůni známe; tu vůni pečených jablek a skořice, která natolik nezaměnitelná, že každý hned s jistotou ví, že si jde do kuchyně pro nefalšovaný štrůdl. Dalo by se ale říct, že kolik je lidí, tolik je různých štrůdlů. Někdo ho rád s ořechy, někdo s rozinkami, všichni se ale shodnou, že štrůdlem nepohrdnou. Poradíme vám, jak zvládnout jeho tradičně sladkou, ale i stále oblíbenější slanou variantu.
Z Rakouska až na náš stůl
Že je štrůdl naše rarita? Omyl! Slovo štrůdl pochází z německého „Strudel“, které je odvozeno od středověkého slova vír. Nejstarší nám známý recept na štrůdl pochází z roku 1697 a tento rukopis je uložen v radniční knihovně města Vídeň.
Ať už se jedná o sladkou nebo slanou variantu vrstveného pečiva s náplní uvnitř, štrůdl získal popularitu v 18. století díky rozpínavosti Habsburské monarchie. Rakouská kuchyně byla po staletí formována a ovlivňována všemi národy, se kterými monarchie přišla do styku. Konkrétně štrůdl můžeme připodobnit k baklavě původem z Osmanské říše, která se do zemí pod nadvládou vznešených Habsburků dostala přes Maďarsko (tehdejší Uhry). Štrůdl je nejčastěji spojován s Rakouskem, tradičním zákuskem se však stal na celém území bývalé monarchie.
Nejčastějším typem je ten klasický, který známe od babiček – plněný jablky, často se však objevují i slané varianty. Rakušané jsou na štrůdl náležitě hrdí. Společně s vídeňským řízkem a tafelspitzem ho považují za svůj národní pokrm.
Sladká varianta
- 500 g hladké mouka
- 250 g hery
- 2 čajové lžíce citronové šťávy nebo octa
- 0,25 lžička sůl
- 1ks vejce
- 1 ks žloutek
- 1 kg jablek
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 60 g bílého nebo třtinového cukru
- Kokos a skořice dle chuti
- Vlašské ořechy
- 0,13 l vlažné vody
Z mouky, másla, vajec, vody a octa zaděláme těsto, do kterého nezapomeneme dát špetku soli. Těsto rozdělíme na 3 stejné části a necháme chvíli odležet v lednici. Mezitím si nastrouháme nahrubo asi 1 kg jablek bez slupky. Každou část těsta rozválíme v podlouhlý obdelník a na každý rozprostřeme jablka asi v půl centimetrové vrstvě tak, že 2 cm od krajů a 3 cm od vzdálenějšího konce zůstanou bez jablek. Každou třetinu posypeme jedním vanilkovým cukrem, je-li třeba přisladíme ještě cukrem, dle chuti poprášíme skořicí, kokosem a přidáme mleté (nebo drcené) vlašské ořechy. Zavineme od nejbližšího konce a opatrně přeneseme na pekáč (nevymazaný, nevystlaný papírem). Opakujeme se všemi třemi záviny. Štrůdl není nutno potírat vejcem. Pečeme na 180° 15 minut, poté stáhneme na 150° a dopečeme.
Snadná slaná varianta z listového těsta
- 1 balení listového těsta
- 20dkg šunka
- 5 dkg sýra
- 1 cibule
- 1 vejce
- česnek
- kečup
- oregano
- kmín nebo paprika
Listové těsto rozválíme na tenký plát, který potřeme česnekem vymíchaným v kečupu. Posypeme oreganem nebo kořením podle vlastní chuti, poklademe plátky šunky, sýra a posypeme syrovou nakrájenou cibulí. Zavineme a pomažeme vejcem. Můžeme posypat oreganem, paprikou nebo kmínem. Pečeme při 200 stupních, dokud těsto nezezlátne.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Víte, jak si nejlépe vychutnáte sušenky? Přece se… Číst více
7 oblíbených dětských pochoutek. Co dobrého připravit dětem na jejich svátek. Tipy na dobroty, které zaručeně potěší
Mezi nejoblíbenější dětské dobroty patří domácí zmrzlina, barevné jednohubky, ozdobené cupcakes či rychlý jahodový dort. Můžeme upéct drobné slané… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Hitem cukrařiny je brookies: Čokoládový dezert, který spojuje brownies s kousky sušenek
Hříšně čokoládový koláč brownies určitě znáte,… Číst více
7 nejlepších cookies, které udělají radost dětem. Hodí se do nich mrkev, čokoláda i arašídy. Osvědčené recepty poradí, jak je upéct
Pohoštění, jedlý dárek nebo svačinka Příprava těsta na cookies je záležitostí chvilky, často do něho přidáváme nakrájené ořechy a čokoládu. Můžeme… Číst více
Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví,… Číst více
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef… Číst více
Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Pokud se chystáme na trek či vandr, nesmíme opomenout si dobře naplánovat, co budeme na našich toulkách přírodou jíst. Je třeba zjistit, jaké jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
VIDEO: Eliška otestovala, kde mají v Praze nejlepší větrník. Našla skvost, podprůměrně suroviny i jedno překvapení
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 17 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní