Vyrobte si domácí veganský sýr! Je to snadné, zdravé a chutné
3. 11. 2020 Vaření
Přesto, že se vegani všem potravinám živočišného původu vyhýbají, jejich chuť si nutně odpírat nemusí. Vyrobit veganskou alternativu sýra je totiž až překvapivě snadné. Vyzkoušet můžete hned několik druhů
Náhrada parmezánu z lahůdkového droždí
Parmezán je pomyslnou třešničkou na dortu, bez které se neobejde žádné rizoto nebo těstoviny. Jeho osvědčenou rostlinnou náhradou – alespoň co se podobné konzistence a chuti týká – je směs podrcených kešu oříšků či slunečnicových semínek, soli a lahůdkového droždí.
Lahůdkové droždí je chuťově intenzivní dochucovadlo, které si okamžitě zamilujete. Jedná se o inaktivované kvasnice, které již nemají potenciál kynout. Přesto si zachovávají nezaměnitelnou chuť a skvělé nutriční vlastnosti včetně obsahu vitamínu B12, který vegani obzvlášť ocení.
Krémový sýr z ořechů
Kompaktnější sýry pak jednoduše vykouzlíte z ořechů. Pro svou krémovou strukturu a neutrální chuť nejčastěji vyhrávají kešu ořechy. Vyzkoušet můžete například pečený kešu sýr, který je hutnější a po ztuhnutí drží tvar, nebo zvolit fermentovanou variantu připomínající lučinu či žervé.
Fantazii se meze nekladou
Pokud však ořechy nemáte či nechcete používat, nebo vás zajímají i další alternativy, můžete vyzkoušet „sýr“ z luštěnin. Pro svou jemnou chuť se nejlépe hodí cizrna. S použitím agaru, který má podobné vlastnosti jako želatina, získáte pevný bochánek připomínající klasický tvrdý sýr.
Vařte a zapékejte
Zoufat si nemusí ani milovníci sýrových omáček a zapečených pokrmů. S osvědčenou kombinací kešu ořechů a lahůdkového droždí máte vyhráno. Alternativu sýrové omáčky na těstoviny snadno vyrobíte rozmixováním těchto dvou surovin s květákem, mrkví, cibulí a česnekem. Závěrečné dochucení zajistí šťáva z citronu, špetka soli a pepře.
Konzistence podobné mozzarelle vám pak pomůže dosáhnout nabobtnané psyllium rozmixované s namočenými kešu oříšky, citronovou šťávou a trochou soli. Hmotu rozdělte do mističek a nechejte ztuhnout v lednici.
Kupované versus domácí
Veganské alternativy sýra, které jsou v dostání ve zdravých výživách, tvoří především kokosový tuk, voda a více či méně přírodní aromata a dochucovadla. Doma si však pohodlně vyrobíte výživově hodnotnější varianty, které vás mile překvapí svou chutí. Složení tak budete mít plně pod kontrolou, a snadno pohostíte i tu nejvybíravější návštěvu.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 13 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 14 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 17 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Ledové matcha latte a frappuccino jako ze Starbucksu: Zelený nápoj z čajového prášku dokonale osvěží a „nakopne“
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů