Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlovky pro vytížené maminky: Snadné recepty, se kterými ušetříte čas a potěšíte děti
Zdroj: andibreit, Pixabay.com

Maminky, jistě to dobře znáte. U stolu vám řve hladový dorost, ačkoliv vy jste sotva přilétla z práce nbo z nákupu. Ale nezoufejte! Inspirujte se našimi jednoduchými recepty, s nimiž rychle připravíte vydatný pokrm i pro hodně zmlsaná dítka.

Uzená sluníčka

Ano, my víme, že tahle tuková a kalorická bomba zrovna nepotěší maminky, co myslí na zdraví svých dítek, ale jednou za čas nemůže smažená dobrota uškodit. Uzená sluníčka nejsou ničím jiným, než dokřupava opečenými špekáčky, které před smažením pokrájíme na kolečka. Ta kolečka pak po krajích na několika místech nařízneme a během pečení se promění na malá sluníčka, nebo kvítka, chcete-li. Vynikající jsou s bramborovou kaší, s chlebem a hořčicí dětem připomenou letní táboráky.

Hrášková kaše se šunkou

Bramborová kaše je výborná věc, protože se v ní snadno schová, když omylem brambory rozvaříme. Jak na ni? Uvařené brambory mírně rozšťoucháme vidličkou a přidáme na kostky nakrájené máslo pokojové teploty. Začneme šlehat ručním mixérem a přiléváme ideálně plnotučné mléko rovněž pokojové teploty tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované hustoty kaše. Sama o sobě je taková kaše ale pro děti trochu nezajímavá, proto jim ji musíme trochu "obarvit". Stačí, když do ní přimícháme vařený hrášek (postačí i kvalitní z konzervy) a na malé kostičky pokrájenou libovou šunku, třeba krůtí nebo dětskou. Zdravá dobrota, která se dobře konzumuje i těm nejmenším.

Královská hostina

Děti jedí hlavně očima, tak proč jim nedopřát něco opravdu honosného? Královská hostina zní možná složitě, ve skutečnosti je to ale nejjednodušší ze všech receptů. Jedná se vlastně o obložený talíř, jakýsi zmenšený švédský stůl. Na větší talíř dáme zeleninu, sýr, šunku, natvrdo vařené vejce. Celé je to o prezentaci. Zeleninu zdobně pokrájíme, vejce naaranžujeme třeba do kruhu, šunku smotáme do ruliček. Před hladového potomka předložíte něco, co krásně vypadá a je tam od všeho něco. Přitom vás to stálo asi 10 minut času.

Vajíčka v košíčku

Kdo říká, že vejce jsou nuda? Řekněte dítěti, že budou vajíčka v košíčku a uvidíte, že v něm probudíte zvědavost, co to chystáte dobrého. Vejce v košíčku se připravují jednoduše - na pánvi rozehřejeme máslo, na něj položíme nejlépe celozrnný toast. Ale pozor! Toast musí mít uprostřed vykrojenou čtvercovou nebo kulatou díru tak, aby okraje měly tloušťku cca 3 cm. Toast necháme nasát máslo a obrátíme. Do díry pak vyklepneme vejce. Necháme ho z jedné strany opéct a pak opatrně obárítme zpět. Hotové zapečené vajíčko v toastovém košíčku na talíři můžeme dozdobit třeba kečupem a zdravou zeleninou vykrájenou do zábavných tvarů.

Krupicová kaše

Evergreen a záložní plán všech maminek. Krupicová kaše je vydatné jídlo, které dětem postačí jako hlavní chod. Pokud ji posypete ne hořkým kakaem, ale slaďoučkým Grankem a přihodíte pár nakrájených jahod či jiného barevného ovoce, přichystáte svému potomkovi snídani, oběd nebo večeři a zákusek za odměnu v jednom. Jak na ni, určitě víte, ale pro jistotu: v kastrůlku rozehřejeme mléko, přidáme špetku soli, mícháme a pomalu zahříváme. Přidáme trochu másla a necháme jej rozpustit v mléce. Po lžících pak přisypáváme krupici, dokud nedosáhneme požadované hustoty kaše a stále mícháme. Kaše by měla být hotová do 2 minut, servírujeme ihned.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více