Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti
Zdroj: Mika59, Toprecepty.cz

Bramborová kaše je vynikající způsob zpracování brambor, který se dá využít jako příloha, ale smíchaný se zeleninou a vařeným masem, například, i jako samostatné jídlo. Ačkoliv se to zdá jednoduché, na opravdu dokonalou "brkaši" s perfektní chutí i konzistencí to chce trochu cviku - anebo znát tajné tipy a triky zkušených kuchařek, které vám nyní odtajníme.

1. Ty správné brambory

Ani ne tak trikem, ale spíše naprostým základem je vybrat ten správný typ brambor. Je jím tzv. typ C určený pro pyré a kaši. Nemusíte se bát, v supermarketech bývají brambory, alespoň ty prodávané rovnou v síťkách určitě, přesně takto označené.

2. Rozvařené nevadí? Vadí!

Rozvařit brambory, to je skoro hned a může se to stát i zkušenému. Možná si říkáte, že když z nich pak stejně uděláte kaši, nevadí to, ale opak je pravdou. Pokud budete kaši dělat z rozvařených brambor, nikdy ji nevyšleháte do té správně husté konzistence. Ideální je, aby před koncem vaření vidlička do brambory hladce zajela, ale aby se při tom brambora nerozpadla.

3. Nezapomeňte krájet

Pokud patříte k těm, kdo brambory na kaši sice oloupou, ale pak je vaří k celku, znáte možný důvod, proč vaše kaše nikdy není perfektní. Brambory vařené v celku se vaří nerovnoměrně, proto je nezapomeňte nakrájet. Tip: Poté, co brambory oškrábete, je několikrát propláchněte studenou vodou. Tím je zbavíte přebytečného škrobu a kaše se pak nebude tolik lepit.

4. Sušení není mučení

Uvařené brambory nerozmačkávejte a už vůbec je nemixujte hned. Je dobré nechat je trochu vychladnout a především je po slití řádně osušit. Uvolní se z nich pára a vlhkost a kaše bude chutnat lépe.

5. Teplé mléko a dobré máslo

Před šleháním je do rozmačkaných brambor potřeba přidat mléko a máslo, aby byl kaše chuťově plná a správně hladká. Dávejte si ale pozor - mléko do kaše nikdy nepřilévejte studené, dokonce ani pokojová teplota nestačí - mělo by být prostě a jednoduše teplé. Tip: Použijte místo polotučného nebo nedejbože odtučněného mléka plnotučné a k tomu ještě kvalitní máslo, se kterým rozhodně nešetřete. Jen tak bude vaše kaše opravdu božská. Možné je také místo mléka použít smetanu.

6. Šlehejte zlehka

Ať už kaši vyšleháváte ruční metlou nebo pomocí mixéru, důležité je ji nepřešlehat. Dělejte to opatrně a pravidelně kontrolujte konzistenci. Pokud to přeženete, vyjde vám kaše příliš řídká. Během šlehání je navíc ten pravý čas kaši dosolovat, takže bez pauz to stejně nepůjde.

7. Nebojte se dochucovat

Pokud jste splnili všechny kroky, máte naprosto perfektní kaši, ale mohla by být ještě lepší! Nebojte se trochu experimentovat a i v případě, že ji máte jako přílohu, ji něčím dochutit. Fajn je přidat utřený česnek či jarní nebo osmahlou cibulku. Skvěle v brkaši chutná vmíchaný hrášek nebo vařená mrkev pokrájená na malé kousky. Použít se dá petrželka a jiné čerstvé bylinky. V horké kaši můžete na závěr rozmíchat i na kostičky nakrájený krémový sýr s příchutí, který jí dodá šmak. Zkuste třeba šunkový. Tip: Pokud chcete zkusit něco úplně nového, kaši můžete vyrobit z poloviční dávky brambor a doplnit ji sladkými batáty. Výsledek bude mírně nasládlý, jemný a krásně barevný.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více