mléčné výrobky - jejich rozlišení
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 36 minutami
„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 8. 5. 2024 22:20
„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35
Poslední příspěvky
„Krásnou sluníčkovou neděli , dneska přijde na oběd Mates.…“ tara23, před 19 minutami
„Hezky den U nas je jeste kroupova polevka a sekana, ktera…“ hazel, před 14 hodinami
„Pekný večer na sklonku krásneho slnečného dňa vám želám. U…“ Julia Oskerova, před 14 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
7. 3. 2011 23:15
Čerstvé mléko není syrové
Mléko asi známe všichni- pokud není od krávy, musí být označené! Co je to ale čerstvé mléko? Takové, jenž má dobu trvanlivosti 3 - 5 dní a mělo by být vždy uloženo v chladících boxech, doma v ledničce.
Selské mléko je to, které neprošlo standardizací, takže nemá rovnoměrně rozptýlený tuk.
Mléko, které se po nadojení vůbec tepelně (ani jinak) neupravuje, se nazývá syrové a prodává se pouze na farmách nebo nově z mléčných automatů v obchodních řetězcích s upozorněním, že se musí převařit.
Velkou záhadou bývají kysané mléčné výrobky. Od sebe se liší zejména druhem a počtem bakteriálních kultur, obsahem tuku a konzistencí. Nikdy neprochází tepelným ošetřením po kysacím procesu, neboť při tepelné úpravě dochází k likvidaci živých bakterií.
Acidofilní mléko – kysaný mléčný výrobek, který vznikl kvašením mléčných baktérií Lactobacilus acidophilus (pojem "acidofilní" znamená žijící v kyselém prostředí).
Tradiční podmáslí – mléčný výrobek, který vzniká jako druhotný produkt při výrobě másla. Alternativně se vyrábí také kysáním mléka, případně mléka smíchaného s pravým podmáslím, pak se nazývá také kysané nebo šlehané podmáslí. Má mírně nakyslou chuť.
Kefír – kvašený mléčný nápoj, pocházející z Kavkazu. Kromě mléčných bakterií obsahuje také kvasinky. Má pikantní, trochu nahořklou chuť a obsahuje alkohol (méně než 1 %).
Kefírové mléko – na rozdíl od kefíru obsahuje o polovinu méně kvasinek.
Je to ještě jogurt?
Jogurt je kysaný mléčný výrobek, který obsahuje po celou dobu své trvanlivosti (většinou do 3 týdnů) stanovené množství živých kultur mléčných bakterií (výhradně směs Streptococcus thermophilus a Lactobacillus Bulgaricus). Není tepelně upravován, neboť při tepelné úpravě dochází k likvidaci živých bakterií.
Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou – mléčný výrobek, který obsahuje kromě bakterií mléčného kvašení ještě bakterie střevního původu, takzvané bifidobakterie. Není tepelně upravován.
Jogurtový drink, nápoj, koktejl – pojmy, které vyhláška nedefinuje, a na které se nevztahují požadavky jako na mléčné výrobky. Aby se však výrobek mohl označit jako jogurtový, musí obsahovat alespoň z 50 % jogurt. Aby se nápoj mohl nazývat mléčný, musí v něm být více než 50 % mléka nebo syrovátky.
Produkty, které prošly tepelným ošetřením, se pak nazývají kysané výrobky tepelně ošetřené po kysacím procesu. Mají delší dobu trvanlivosti a nemusí být uchovávány v chladu.
Kolik vody smí být v másle?
Máslo obsahuje výhradně mléčný tuk ve formě emulze vody a tuku. Tradiční máslo se získává přímo z mléka nebo ze smetany, s obsahem mléčného tuku nejméně 80 % a s obsahem vody max. 16 %. Čerstvé máslo má trvanlivost pouze 20 dnů od data výroby.
Stolní máslo je možné skladovat zamražené nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách -18 °C a nižších. Po rozmražení se nadále uchovává při teplotě 4 - 8 °C nejdéle 20 dnů.
Směsný roztíratelný tuk – výrobek, který na rozdíl od másla obsahuje tuky směsné, tedy mléčné i rostlinné. Obsah mléčného tuku je v rozmezí 10 – 80 %. Musí být uveden na etiketě, stejně jako složení výrobku.
Margarín (roztíratelný tuk) – výrobek získaný z rostlinných i živočišných tuků. Celkový obsah tuku je v rozmezí 80 – 90 %, z toho tuku mléčného je méně než 3 %.
Pomazánkové máslo je mléčný výrobek ze zakysané smetany, obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující minimálně 31 % tuku.
Z čeho ten sýr je?
Sýr musí obsahovat výhradně mléčný tuk. Vzniká vysrážením bílkoviny z mléka za působení syřidla (nebo jiného vhodného činidla), prokysáním a oddělením žlutozelené tekutiny, syrovátky.
To, co se někdy nabízí v regálech jako "alternativní" sýr, je výrobek, který obsahuje tuk rostlinný či směsný. Je pouhou náhražkou sýra a nazývá se potravinový výrobek.
Šlehačka bývá jen ve spreji
**Smetana je nejtučnější částí mléka (nejméně 10% tuku), která se usazuje na jeho povrchu. Získává se fyzikální separací z mléka. Stejně jako mléko může být čerstvá nebo trvanlivá. Pokud má více než 30 % tuku, je hustší a je určena ke šlehání.
Šlehačka – obvykle ušlehaná smetana ke šlehání. Pojem „šlehačka“ však není přesně legislativně definován, někdy bývá zneužit k označení imitací smetany ke šlehání s podílem rostlinného tuku, např. u šlehaček ve spreji