Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odpalované těsto - jak na to

Ďakujem za vaše názory a rady.:-K
Pred časom som sa bavila o veterníkoch s tetou, ktorá skvele pečie a spomínala, že najlepšie je odpaľované cesto s olejom. Aj preto som bola zvedavá na vaše skúsenosti.

magdalenka: Voda 200ml, mouka hladka 130gr, maslo 100gr, 4 vejce + spetka soli.Zalezi na velikosti vajec, takze pred pridanim 4.vejce, je-li testo "skoro" dostatecne tuhe, pridam jiz jen zloutek. Naopak, po pridani 4.vejce se testo jevi jeste hodne tuhe, pridam tez 1 zloutek. Jeden maly figl, pri peceni vetsich kusu (typu vetrnik), po upeceni vyndat z trouby, propichnout paratkem (jedna dve dirky) a znovu vlozit do jiz vypnute trouby a nechat dojit(staci chviku). Para z testa muze unikat a bude hezky suche. To jsem vycetla na jednm "chytrem webu" a funguje to, proste pro vsechny pripady-kdyby chyby.... Ani se neptej na moje prvni odpalovane testo, TOTALNI KATASTROFA!!

Magdalenko, doma děláme z mléka, hrubé mouky a másla. To když dělám sladké knedlíky plněné. Na věnečky dávám olej a vodu, protože jsou pak vláčnější než z másla a mlíka. Mám vyzkoušeno, že i svatební koláče jsou lepší z oleje než másla. (Samozřejmě je pak máslem mažu) a dávám 8 vajec na věnečky. Záleží ovšem i na poměrech mouky, vody , oleje. to mléko a máslo u věnečků dělá takovou tuhost a my raději nadýchanější.

magdalenka: Podle mne je to téměř jedno. Máslo je pochopitelně chutnější, ale mělo by být dobré, aby nemělo po rozpuštění v sobě moc vody. Co se týká mouky, dělala jsem odpalované dokonce z mouky celozrnné a bylo super. Podle mne je tady důležitější poměr surovin a hlavně správný postup při odpalování a následném hnětení a pak pečení těsta.
Jinak čím víc vajec, tím je těsto hladší a lépe nabývá. Na obyčejné těsto třeba na knedlíky stačí 2 vejce, na jemné moučníky je jich třeba víc :-)
Sama jsem zvědavá na další zkušenosti od jiných ;-)

magdalenka: V receptu po mamince mám mléko, máslo a hrubou mouku (já dávám polohrubou) a vždycky se povedou :-K:-K:-K Je to hodně starý recept (mamince by bylo letos devadesát):-K

Zišla by sa mi rada od skúsenejších cukráriek.
Pozerala som si recepty na odpaľované cesto. Zistila som, že:
- niekto robí z mlieka
- niekto robí z vody
- niekto robí z masla
- niekto robí z rastlinného tuku
- niektor robí z masti = sádla
- niekto robí z oleja
- niekto používa hladkú, niekto polohrubú, dokonca som našla recept aj s hrubou múkou
Podľa vašich skúseností, aké je to najlepšie odpaľované cesto?
Ja som doteraz robila z vody, rastl. tuku a polohrubej múky.
Ďakujem za vaše rady a skúsenosti!

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Nejnovější recepty Více