Den bourbonu
Národní den
14. června se po celém světě slaví, pozvedněte sklenice a přiťukněte si na Den bourbonu ideálně právě tímto alkoholickým mokem. Víte, jaký je rozdíl mezi whisky a bourbonem? A máte rádi elegantně jemné drinky v malých sklenicích, které vás nutí rozjímat?
Bourbon je americká whiskey, která se připravuje z 51-80 % kukuřice, destilát obsahuje minimálně 40 % alkoholu, ukládá se ke zrání do nových dubových ožehlých sudu a pochází ze Spojených státu amerických. Pokud splňuje nápoj tyto podmínky, můžeme jej označit jako bourbon. Zlatý mok pochází konkrétně ze státu Kentucky z okresu Bourbon County, kde v 18. století došlo ke zrození bourbonu, když se farmáři snažili zužitkovat nadbytek kukuřice. Sudy dávají tomuto americkému nápoji charakteristickou dřevitou chuť s kouřovým nádechem, ale zároveň je sladší než ostatní whiskey a má medové tóny. Pokud jste milovníci whiskey a dokážete při ochutnávání cítit leckterý rozdíl, možná máte doma poklad a ani to nevíte. Je neuvěřitelné, že některé lahve stojí po čase i tisíce dolarů.
Jak se pije whiskey?
Bourbon pijeme při pokojové teplotě a můžeme si jej naředit vodou opět pokojové teploty. Led ani soda do této whiskey nepatří, neboť narušují jeho chuť. Do sklenice s tlustým dnem nalijeme tolik bourbonu, aby zaplnil čtvrtinu sklenice. Je to proto, že v dalším kroku musíme k alkoholovému moku přivonět, poté si dát doušek a pozdržet jej v ústech, nakonec po polknutí tekutiny vydechneme nosem. K bourbonu se hodí mnoho občerstvení, ale ideální je prý doutník. Pokud hledáte recepty, do kterých whiskey patří, rádi vám pomůžeme s hledáním, neboť kapka jemného amerického alkoholu udělá zajímavější dezert i chutnější maso. Nevěříte? Vyzkoušejte.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bourbonu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Svátek sv. Patrika: Víte, proč se pije zelené pivo a co dělat s trojlístkem ve whisky?
7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí