Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky
Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz

Nádherně voní, jsou lehce navinulé, v chuti výrazné a tak trošku opilé. Následující dobroty byly stvořeny pro kombinaci s alkoholem - bez něj by rozhodně nechutnaly a nevoněly tak fantasticky. Tak se nechte zlákat, kocovina vás druhý den určitě nepotká, maximálně jen slastné vzpomínky…

1. Italské risotto s bílým vínem

Vypadá i chutná úplně jinak, než to, které známe z českých jídelen. Taky se dělá z jiného druhu rýže, kulatozrnné odrůdy arborio, a patří do něj kromě vývaru i kvalitní suché nebo polosuché bílé víno, výjimečně i červené. Výsledkem je po půl hodince vaření krémové v chuti lehce navinulé syté jídlo, ke kterému se vždy podává stejné víno, jaké se použilo při vaření.

2. Rumová bábovka Babá

Řidičům a dětem tento sladký hřích nedoporučujeme. Z celkem obyčejné kynuté buchty totiž udělá po upečení vydatná a opakovaná rumová lázeň měkkou, vláčnou a notně „opilou“ delikatesu. Rumové bábovičky pocházejí z Polska, ale postupem času se zabydlely ve Francii a v Itálii. Zcela jistě si je oblíbíte také.

3. Kohout na víně

Naprostý hit francouzské kuchyně se nejdříve do červeného vína nakládá nejméně na 24 hodin a pak se v této lázni dusí společně se slaninou, cibulí, žampiony a kořenovou zeleninou. Poctivé hospodyňky by měly kohoutka správně ještě dochutit koňakem, teprve pak má totiž ty správné grády! A nemějte obavy, po téhle lahůdce za volantem nenadýcháte. Alkohol se totiž dlouhým vařením vypaří.

4. Francouzská cibulačka

Karamelizovaná pomalu a dlouho vařená cibule, vývar a alkohol (koňak, suché bílé víno nebo sherry) tvoří dohromady v této polévce „svatou trojici“. Když už vaříte cibulačku, dejte do hrnce na rozehřáté máslo opravdu hodně cibule a obrňte se trpělivostí. Bude to chvíli trvat, než změkne, zezlátne a zesládne. Dobrých dvacet až třicet minut se raději nevzdalujte. Pak cibuli podlijte vývarem a vínem a vařte na mírném ohni asi dvě hodiny. Všechny chutě se navzájem skvěle propojí a jedna surovina předá druhé to nejlepší.

5. Dezert tiramisu

Pravé tiramisu se neobjede bez tří surovin: sýra mascarpone, kávy a mandlového likéru Amaretto. Právě mandlová vůně a lehce nahořklá chuť likéru se perfektně propojí se smetanově jemným mascarpone a hořkou neslazenou kávou. Ani pomazánkové máslo, ani rum, kterými se občas italské suroviny nahrazují, to takhle neumí, tak pokud si chcete skutečně pochutnat, vsaďte na originál!

6. Špekáčky na pivě

Abychom neputovali jen po světě, musíme si na rovinu říct, že taky máme jednu lahůdku, které se jen tak něco nevyrovná. Špekáčky na pivě jsou naše česká klasika, plná cibule, kečupu, hořkého tmavého moku a slaniny… Nic pro dietáře, ale zato ta chuť! Škarohlídové sice tvrdí, že náš národní nápoj je pivo a naše národní slabost další pivo, ale pro tentokrát si jich nevšímejte a ke špekáčkům na pivě si samozřejmě ještě jedno vychlazené dejte.  

A pokud se vám ještě doteď z těchto receptů nezamotala hlava, máme pro vás ještě další inspiraci na lahodná jídla s alkoholem od našich čtenářů:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více