Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z Hamburku do USA a zase zpátky: Hamburger začínal jako jídlo přetížených dělníků
Zdroj: Pixabay.com, Shutterbug75

Najde se někdo, kdo by někdy v životě neochutnal hamburger? Snad ani ti nejzapřísáhlejší odpůrci fastfoodových řetězců a tohoto jídla jej alespoň jednou, třeba i tajně, zkusili. Kdo a kdy si ale mohl pořídit ten úplně první "hambáč"?

Proč právě "hamburger"?

Pozornost budí už jen název hamburgeru. Někteří se snaží jeho původ vysvětlovat spojením anglických slov odkazujících na šunku (ham) vloženou v žemli, ale to asi není úplně pravda. Další teorie přisuzuje vznik jména Hamburku, přístavu, odkud odjakživa vyplouvaly lodě i do těch nejvzdálenějších míst světa, včetně Ameriky. A právě tady, v Hamburku, přišli lidé na to, že je možné na ulici ugrilovat nebo usmažit z místního hovězího masa vynikající karbanátek, kteří si jak námořníci, tak i místní rádi koupí. O odbyt bylo postaráno. Lidé si mohli pořídit jídlo tam, kde právě dostali hlad, a tak nebyl důvod, proč v takovém podnikání nepokračovat.

Pravý rozmach tohoto jídla ale přišel paradoxně až za oceánem. Hamburčané i další Evropané, kteří sice odpluli za oceán za svým snem, ale většinou se i tam potýkali s nedostatkem a problémy, toužili alespoň na okamžik ochutnat kousek svého domova. Hovězí karbanátky byly ideální. Ale pořád se ještě nebavíme o hamburgeru. Ten přišel až o něco později a důvodem k jeho přípravě a konzumaci byl - stejně jako dnes - nedostatek času, lépe řečeno přemíra práce.

Na jiné jídlo nebyl čas

Kde se snažili získat první peníze ti, kteří připluly z Evropy do Ameriky? Většinou v místních továrnách, kde se ale svých šéfů dělníci žádných ohledů nedočkali. Vždyť za bránou stále čekali další a další lidé lačnící po jakékoliv práci. V takových podmínkách se snadno zvyšují nároky na zaměstnance a ti, kterým se to nelíbí, prostě zítra už nemusí chodit, protože jsou snadno nahraditelní. Proto není divu, že se imigranti snažili, jak jen to šlo, aby uživili sebe a svoje rodiny. Dlouhé pracovní směny bez přestávek, které by nabídly možnost k odpočinku a klidnému jídlu, byly standardem. Ale najíst se dělníci přece jen museli. A tak se jiní, podnikavější imigranti postarali právě o dovážku jídla až před brány fabrik.

A zase se tu objevil hovězí karbanátek - jenže jak ho rychle a bez větších problémů sníst? Co takhle horké maso vložit do něčeho, co se dá také sníst, a člověk se zároveň nespálí a nušpiní? Tak na svět přišel hamburger! Koho jako prvního napadlo vložit maso mezi dva plátky chleba se dnes už asi nedozvíme, jisté ale je, že právě tato nabídka se ujala a přetrvala dodnes. Brzy se tento druh jídla rozšířil po celé Americe, prodávala se nejen jako rychlé jídlo pro ubohé dělníky, ale i jako pochoutka v opravdu dobrých restauracích. Z Ameriky se pak tedy hamburgery v podstatě vrátily do Evropy, tedy na místo, které položilo základy pro jejich vznik. A oblíbené jsou dodnes. Ať už si jej koupíme - podobně jako tehdejší dělníci - v běhu z jedné pracovní schůzky na druhou, nebo si ho vychutnáme v poměrně drahé restauraci, která se na jejich servírování přímo specializuje, hamburgery do našich jídelníčků zkrátka patří.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

tamee

7. 2. 2021 13:07

Hamburger opravdu vznikl v Hamburku. Selal se z mletého masa, protoze námořníci, kteří se vraceli z plavby, trpěli skorbutem a vypadali jim zuby, a tak nemohli kousat. Proto se ujalo mleté maso.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie