Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kukuřičná zrna se hodí do polévek, omáček, rizot, salátů i k zapékání. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty
Unsplash

Kukuřice má své místo v naší kuchyni, použít můžeme čerstvou (nejlépe cukrovou) nebo konzervovanou v nálevu či mraženou. Využití kukuřičných zrn je široké. Vyzkoušet můžeme ty nejoblíbenější recepty z našeho receptáře.

Kukuřici snadno vypěstujeme na zahradě, má ráda teplo a potřebuje dostatek vláhy. Pěstuje se obvykle kukuřice cukrová, kterou sklízíme, jakmile dosáhne mléčné zralosti. V té době jsou semena ještě měkká, příjemné chuti, ale již dostatečně narostlá. Pomocí ostrého nože je odkrájíme od klasů. Pak je použijeme v kuchyni nebo zmrazíme pro pozdější použití - tepelná úprava před mražením není nutná, ale po krátké tepelné úpravě je můžeme skladovat déle.

Saláty s kukuřičnými zrny

Čerstvou nebo mraženou kukuřici krátce povaříme a vychladíme. Použití je pak obdobné jako použití kukuřice sterilované. Jednoduše ji přimícháme do zvoleného salátu. Kukuřicí můžeme doplnit i některé pomazánky - výborně chutná např. v kombinaci s nastrouhaným sýrem, jogurtem a třeným česnekem. Ale můžeme vyzkoušet i další recepty

Polévky s kukuřičnými zrny

Zrna kukuřice přidáváme do polévek obdobně jako zeleninu např. hrášek. Stačí ji krátce povařit. Svou výraznou barvou polévky krásně barevně doplní (např. v kombinaci s mrkví, květákem, pórkem, růžičkovou kapustou a zeleným hráškem), hodí se i do rajčatové nebo cuketové polévky

Součást oblíbených pokrmů

Kukuřice se hodí do mnoha dalších jídel, velmi dobře se chuťově doplňuje s rajčaty a paprikou. Připravujeme ji s kousky kuřecího (nebo jiného) masa nebo se sojovými nudličkami. Kukuřici využijeme do pikantních omáček a do zapékaných pokrmů, především těstovinových nebo bramborových. Skvělá je i jako přídavek do různých smažených placiček nebo do plněných tortill.

Jak připravit "kuřecí čínu" s kukuřicí

Ochutnat můžeme i "kuřecí čínu" - kukuřice v ní má své místo, ale důležité jsou kromě ní i žampiony a pěkně vybarvená kapie. Pokrm je výborný s rýží, postupem jeho přípravy nás provede názorné video: 

Kukuřičná zrna jsou velmi chutná do rizot a vhodná k plnění některých druhů zeleniny - ať už kapií nebo třeba vydlabaných cuket, které po naplnění posypeme sýrem a zapečeme. 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky