Den žvýkaček
Národní den
Věděli jste, že žvýkačka je tu s námi už minimálně od starověku. Dnes si ji můžete snadno koupit, anebo vyrobit doma, a to třeba podle našeho receptu. Ideálně to můžete zkusit 30. září, což je datum, na které připadá Den žvýkaček.
Žvýkačka je měkká, soudržná látka určená ke žvýkání bez polykání. Žvýkání má velmi dlouhou historii, stopy tohoto zvyku se totiž objevily už v mnoha raných civilizacích. Našim předchůdcům nešlo primárně o to, aby ze žvýkaných listů či kůry získali nějaké výživové hodnoty, ale aby si vyčistili zuby či si osvěžili dech.
A co se třeba žvýkalo před vynálezem žvýkačky, jakou znám dnes? Domorodí obyvatelé Severní Ameriky žvýkali třeba i pryskyřici ze smrkových stromů a evropští osadníci je pak napodobovali. Pryskyřice ze smrkového dřeva byla roku 1848 základem prvních komerčně vyráběných žvýkaček!
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit domácí žvýkačku
Žvýkačky dnes najdete na trhu v různých podobách a chutích. Nicméně máte možnost si je vyrobit sami doma, což vám dá úplnou jistotu o tom, jaké mají složení. Postup je velice jednoduchý a vyžaduje pouze několik surovin:
- 57 g kukuřičného sirupu
- 57 g gumové hmoty (dostupné v online obchodech)
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 až 10 lžiček barevného želé ve formě prášku
Do vodní lázně nalijte kukuřičný sirup, přidejte gumovou hmotu a míchejte, dokud se nespojí. Na vál s moučkovým cukrem vyložte hmotu a zapracujte cukr rukama do kompaktní hmoty. Přidejte barevné želé v prášku podle požadované barvy; více želé pro výraznější barvu. Vyválejte placku o 1 cm a nařežte na tvary. Nechte několik minut odpočinout a je hotovo.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den žvýkaček?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 15 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 19 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 19 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Kuličkové žvýkačky se dříve prodávaly na poutích a podle pamětníků stávaly korunu, dnes za ně dáte i skoro stovku
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami