Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Kuličkové žvýkačky se dříve prodávaly na poutích a podle pamětníků stávaly korunu, dnes za ně dáte i skoro stovku
Zdroj: Profimedia.cz

Kdo by si nepamatoval slavné kuličkové žvýkačky? Prodávají se dodnes, ale v dětství zkrátka chutnaly tak nějak lépe. Z typického dlouhého obalu se vyjídaly jedna za druhou, a i když měly různé barvy, chuťově se moc nelišily, byly zkrátka sladké. Bubliny ale dokázaly vykouzlit slušné. 

Pedro nebo žvýkací kuličky?

Dnes seženete žvýkačky v mnoha příchutích, tvarech a variantách, za socialismu však šlo o celkem vzácné zboží. Vždyť poměrně dlouho se u nás žvýkání považovalo za škodlivé. Pokud jste vyrůstali v dobách před revolucí, určitě jste posilovali žvýkací svaly slavným Pedrem, Donaldem nebo Sevakem, velkým hitem však už tehdy byly kuličkové žvýkačky. Šlo totiž o produkt z dovozu, což vždy slibovalo něco lepšího. 

Žvýkačky ideální na bubliny

V dobách, kdy nebyly k dispozici zázraky jako Hubba Bubba, byly žvýkačkové kuličky nejspolehlivějším „nástrojem“ na tvoření mega bublin. Když se do tvrdé kuličky kouslo, rozlila se vám v puse sladká chuť, ta ale netrvala moc dlouho a na bublinách jste museli začít pracovat rychle. Žvýkačky totiž rychle ztrácely chuť a za chvíli byly tvrdé jako beton. To první kousnutí ale stálo za to a hlavně se s nimi dala užít spousta zábavy. Kromě toho, že se soupeřilo v tom, kdo z nich udělá největší bublinu, oblíbenou soutěží byla i ta, kdo si zvládne nacpat co nejvíc sladkých kuliček do pusy. A v nouzi se dal ve škole obal použít i místo pravítka. 

Zabalené jako sekyrka nebo obušek

Barevné žvýkačkové kuličky se k nám často dovážely z Maďarska. Ty mívaly i poměrně zajímavý průhledný plastový obal ve tvaru tomahawku nebo policejního pendreku, což bylo pro tehdejší kluky velké lákadlo. Hodně oblíbené byly i ty německé značky Woogie prodávané v obyčejném dlouhém blistru. Podle pamětníků stály 1 Kčs  (přesná cena se nepodařila ověřit) a většinou byly k sehnání jen na poutích u kolotočářů. K dostání jsou dodnes, přičemž můžete občas narazit v obchodech na ta původní platíčka za příznivé ceny kolem 8 Kč, na internetu se dají sehnat rovněž zmiňované Woogie za 18 Kč, v nabídce jsou však i kuličkové žvýkačky v sáčku za 89 Kč. 

Slavné žvýkačky z automatů

Jako většina vyhlášených cukrovinek pocházejí i tyto kulaté žvýkačky v barvách duhy z Ameriky. Žvýkací kuličky se obvykle prodávají ve slavných automatech na žvýkačky, které se poprvé objevily v roce 1907 a jsou neoddělitelně spjaty s historií žvýkaček, neboť se výrazně podepsaly na zvýšení popularity žvýkání.

Legenda praví, že tyto kuličky s cukrovou polevou omylem vytvořil jistý newyorský obchodník, kterého naštvalo, že se jeho normální žvýkačky neprodávají. Smotal prý tedy kus ploché žvýkačky a hodil ji v záchvatu vzteku přes celý obchod. Žvýkačka spadla do sudu s cukrem a žvýkačkové kuličky byly na světě. A díky této náhodě si na nich můžeme pochutnávat dodnes. 

Zdroje informací: 
Martinez, M.: The History of Bubble Gum 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více