Citrusy ve vašem jídelníčku – recepty s cenným zdrojem vitamínu C
Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a dalších prospěšných látek. K tomu krásně voní a mají specifické chutě, které se dají různorodými způsoby využít (nejen) při vaření.
Například kyselý citron je známý díky tomu, že neutralizuje pachy pečených a smažených ryb a dodává svěžet také řízkům. Je osvěžující složkou limonád a vyvažuje sladkost pokrmů. Umí také bělit zuby, mírně desinfikovat a čistit mastnotu, což se může hodit.
Naopak sladký, ale nepříliš výrazný pomeranč jde skvěle dohromady s tmavým a divokým masem, které příjemně ovoní a dodá celé pečínce úplně jiný rozměr. Ostatně, kachna na pomerančích je známou gurmánskou lahůdkou. Pomerančová šťáva ale skvěle zjemní i husté zeleninové polévky, například mrkvovou nebo dýňovou.
Z citrusů dále známe a konzumujeme ještě hořký grapefruit neboli grep, limetu, která se nejlépe hodí do míchaných koktejlů, dietní pomelo a mandarinky, které milují především děti.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Blíží se superúplněk a s ním i superrychlá dieta. Astroložka Maria Baudyšová radí, na co si při tom dát pozor
Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů