Houbový, hovězí i kančí. Guláš může mít různé podoby, ale vždy je vynikající
Guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Často je považován za hospodské chlapské jídlo, ale s velkou chutí si na něm pochutnají všichni. Guláš má kořeny ve střední Evropě, především v Maďarsku, Rakousku a nás v České republice. Jeho historie sahá až do 9. století, kdy se začal připravovat z masa a cibule v kotli nad ohněm.
Tradiční příprava i různé varianty guláše
Tradiční guláš se připravuje z hovězího masa, cibule, sladké papriky a dalšího koření a bylinek. Existují různé varianty guláše. Nejoblíbenější a nejrozšířenější je guláš hovězí, ale připravuje se i z vepřového, kuřecího, zvěřinového (divočák, kanec atd.), a dokonce i z hub (především hlíva či václavky). Výrazné paprikové aroma je však společné pro všechny.
S čím se podává guláš a v čem ho lze připravit?
Guláš se typicky podává s houskovým knedlíkem nebo krajícem čerstvého chleba. Mnoho lidí ale také miluje variantu s těstovinami nebo rýží, avšak tyto kombinace nejsou úplně tradiční. Co se týče přípravy, můžete jej vařit klasicky v hrnci, péct v troubě nebo připravit v pomalém hrnci. Tak nebo tak, každý si lahodný guláš vychutnává podle svého.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 12 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 12 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset zajímavostí o jídle: Med se nikdy nezkazí, kečupem se kdysi léčil průjem a cukrovou vatu paradoxně vynalezl zubař
Grilovaná kukuřice od utržení po gastrozážitek: Díky předvaření je šťavnatá a ochucené máslo ji na závěr doladí k dokonalosti
Jak odlehčit bramborový salát? Majonézu skvěle nahradí řecký jogurt, kvalitní olej nebo dokonce hovězí vývar