Jak restovat zeleninu. Chutná výtečně, je lehce křupavá a plná barev
Zelenina je oblíbenou součástí celé řady jídel, kterým dodává barevnost, výbornou chuť a také důležité živiny. Zeleninu si dopřáváme syrovou, vařenou, zapékanou nebo smaženou v trojobalu. Ale používáte také restovanou zeleninu? Pokud ne, podívejte se, jak ji připravit.
Jak restovat zeleninu
Postup restování je rychlý a poměrně šetrný. K restování se hodí především čerstvá zelenina, ale v nouzi použijeme i mraženou.
- Zeleninu nejprve očistíme, omyjeme a osušíme. Je-li třeba, tak také oloupeme nebo okrájíme.
- Poté zeleninu nakrájíme na podobně velké kousky, případně nudličky nebo kroužky (paprika). Při různé velikosti by potřebovaly k tepelné úpravě odlišně dlouhou dobu.
- Připravíme si pánev s trochou tuku (případně tukem jen vytřenou) a po rozehřátí na ni dáme zeleninu, pouze v nízké vrstvě na pokrytí pánve.
- Pokud restujeme více druhů většího množství zeleniny, je vhodnější jednotlivé druhy restovat postupně, každý zvlášť.
- Jinou možností je začít restováním tvrdších druhů a měkčí postupně přidávat.
- Během restování (opékání) zeleninu opatrně mícháme nebo spíš jen šetrně přehazujeme, aby si kousky zachovaly pěkný tvar. Restování trvá jen několik minut.
- Správně orestovaná zelenina je sice uvnitř změklá, ale přesto křupavá.
- Hotovou zeleninu osolíme, případně dochutíme kořením a bylinkami.
- Pokud restujeme zcela bez tuku, trochu tuku přidáme až do hotové orestované zeleniny.
- Tip: Vyzkoušejte restované proužky kapií a podávejte je k chlebu s máslem nebo s čerstvou topinkou. I když se jedná o velmi jednoduché jídlo, pochutnáte si.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Klobásy
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pánve v kuchyni: Kolik jich vlastně potřebujete a která by vám rozhodně neměla chybět?
Jak na techniku restování, kterou si oblíbil i Zdeněk Pohlreich? Důležitá je příprava!
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Komentáře