Hovězí guláš

Jenda1 Kuchař:

Doba přípravy: 3-4 hodiny PT3H40M 8 porcí Hovězí maso 51 názorů

561

Suroviny

1,5 kg hovězí kližky
0,5 kg cibule
20 dkg sádla
10 dkg celeru
4-5 dkg sladké mleté papriky pálivé podle chuti
majoránka
mletý pepř
kmín
česnek
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce plnotučné hořčice
polévkové koření Klasik od Vitany
(Na vývar)
menší vepřové koleno
vepřové kosti
sůl
celý pepř
libeček
Recept si zatím oblíbilo 61 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do tlakáče vložíme kolínko (trochu ho naříznu), kosti, pepř, libeček, mírně osolíme, přilijeme 3 l vody, tlakáč uzavřeme a dáme na 45 minut vařit.

  2. Kližku zbavíme loje, odblaníme, rozebereme na jednotlivé svalky a nakrájíme na kostky (asi 3 cm). Do kastrolu dáme rozehřát sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme do růžovohněda. Tady nám začíná barva guláše.

  3. Přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět, vložíme maso a prudce restujeme, aby se nám maso zatáhlo. Přidáme na nudličky nakrájený celer, papriku, pepř, kmín, majoránku, rajský protlak, plnotučnou hořčici a dusíme do vysmahnutí.

  4. Podlijeme trochou horkého vývaru a opět dusíme do vysmahnutí, to neustále opakujeme, guláš postupně začíná získávat krásnou barvu.

  5. V pánvi nasucho opražíme hladkou mouku do růžovohnědé barvy a necháme vychladnout. Do hrníčku odebereme 1/4 litru vývaru a taky necháme vychladnout.

  6. Pokud máme maso poloměkké, přilijeme asi 1,5 litru horkého vývaru, promícháme a začneme s roztřepkou (záklechtkou).

  7. Do litrového hrnku vlijeme vlažný vývar, přidáme 2-3 stroužky česneku a ponorným mixerem rozmělníme. Metličkou zašleháme opraženou hladkou mouku, kterou za stálého míchání přiléváme k masu.

  8. Mezi dlaněmi rozemneme ještě trošku majoránky,zastříkneme polévkovým kořením, případně dosolíme a za občasného promíchávání necháme maso dojít.

Poznámka

Na guláš si vždy udělám čas, ten nejde odflinknout. V archívu mám ještě guláš speciál, ale ten někdy jindy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí guláš

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    njn guláž se musí umět udělat ale zase to není tak těžký umím hovězí a dál bla bla žlázy , krocana , kuřecí a ryby , důležite je to nedávat vodu ale vývar z čehokoliv a nikdy nezahustit moukou

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    njn guláž se musí umět udělat ale zase to není tak těžký umím hovězí a dál bla bla žlázy , krocana , kuřecí a ryby , důležite je to nedávat vodu ale vývar z čehokoliv a nikdy nezahustit moukou

    Odpovědět

  • Ludmila B Ludmila B

    Vynikající guláš!!!

    Odpovědět

  • Alena Kučerová Alena Kučerová (neregistrovaný)

    Guláš byl výborný. :-

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dnes jsem si vybrala Jendo Tvůj recept na guláš a musím uznat,že je vynikající<3:yes:základ jsem si udělala v kastrolu a pak vše přendala do PH,pomalila jsem ho přes 4hoďky,masíčko je mana nebeská<3<3bod si zaslouží;-):yes:

    Odpovědět

  • jankohrasko jankohrasko

    Nechat uležet tak dva dny.Moc nám chutnal.

    Odpovědět

  • omajda omajda(neregistrovaná)

    Guláš luxusní. I když jsem ho trošku změnila...nezahušťovala jsem moukou, cibule stačila, kápla jsem tam trošku vína a vynechala koření Klasik od Vitany

    Odpovědět

  • pazderka83 pazderka83

    Gulas byl perfektni do te doby nez jsem pridala polevkove koreni Klasik od Vitany... ble, uz ho tam v zivote nedam. Ale do te doby byl fakt :yes:

    Odpovědět

  • Slávek Slávek(neregistrovaný)

    vypadá to fakt hodně dobře,kupovaný knedlíky bych neřešil,i když v ubrousku vařený jsou lepší.
    hezky si ses s tím pomazlil!!:yes:

    Odpovědět

  • max max(neregistrovaný)

    jendo ty neumiš knedlík?

    Odpovědět

  • dzugumbidek dzugumbidek(neregistrovaný)

    Jak řekl přítel, nejlepší guláš co jsme kdy jedli!Opravdu výborný:yes:

    Odpovědět

  • josstudio josstudio(neregistrovaný)

    Jako vůbec nechápu co je tohle za recept ,děláte tady z toho luxusní guláš a dáte do něj polévkové koření Klasik od Vitany :DDD
    To snad ani nemyslíte vážně takto zničit chuť hovězího guláše ??? To jste odkoukal od Babici neee ??? Fuj ani praseti bych tenhle guláš nedal.:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Helča Helča(neregistrovaná)

    Včera jsem dělala Váš guláš a musím říct byla to mňamka.. :yes: :-p Hodně rychle se po něm zaprášilo. :) A hlavně musim pochválit i sebe, protože hovězího masa jsem se vždycky bála a nikdy se mi hovězí maso nepovedlo tak, jako včera. :)

    Odpovědět

  • Kučera Pavel Kučera Pavel(neregistrovaný)

    Použil jsem sice neznamí druh masa od kamaráda dodržel jsem váš postup a byl skvělý ještě se se mi dnes pod nohama konečně žádný pes.:-K:-O:-)

    Odpovědět

  • Petra Prazanova Petra Prazanova

    Dalo to práci a pod nohy se mi pletl náš pes (cítil tu vůňi a nemohla sem ho dostat z kuchyně), ale úspěšně jsem dokončila a je mooooc dobrý. :yes:

    Odpovědět

1 2 3 4

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: hovězí guláš hovězí guláš recept guláš guláš hovězí guláš recept příprava hovězího guláše maso na guláš jak dlouho vařit guláš recept hovezi gulas recept na hovězí guláš jaké maso na hovězí guláš jaké maso na guláš jak vařit guláš jak dlouho vařit hovězí maso recept guláš jak dlouho se vaří guláš gulas z hoveziho masa gulase recepty hovězí guláš jaké hovězí na guláš

Zapomněl/a jsem heslo