Mrkev se hodí do slaných i slaných jídel. V jakém pokrmu ji máte nejraději?
Mrkev patří mezi nejoblíbenější kořenovou zeleninu. Má sladkou chuť a hodí se do slaných i sladkých receptů. Je především bohatá na beta-karoten, který je předchůdcem vitamínu A - tento vitamín je důležitý pro zrak, imunitní systém a zdraví kůže. Kromě toho obsahuje také vitamíny C a K, vlákninu, draslík a další důležité minerály. Její nadbytek můžete uchovat do mrazáku, nebo třeba ve slaném nálevu.
Jaké má mrkev účinky na zdraví?
Mrkev obsahuje významné antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a snižují riziko vývoje některých nemocí. Vláknina obsažená v mrkvi podporuje zdravou trávicí soustavu a pomáhá udržovat střevní regularitu. A obsažený beta-karoten má protizánětlivé vlastnosti a může přispět k celkovému zdraví.
Využití v kuchyni
Mrkev lze jíst syrovou jako chutnou a zdravou pochoutku nebo ji lze vařit, dusit, smažit, grilovat nebo přidávat do polévek a omáček. Mezi nejoblíbenější recepty z mrkví patří především dušená mrkev, maso v mrkvi, saláty s mrkví (s jablkem, se zelím), velké oblibě se těší také mrkev na sladko, a to především mrkvové dorty či různé řezy a mrkvánky.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Piškotová roláda s pomocí varného mixéru
Přidáno před 2 hodinami
Hrnkové knedlíky z kefíru a máslových krutonů
Přidáno před 3 hodinami
Guláš na jedničku
Přidáno před 7 hodinami
Pudinkové dortíčky
Přidáno před 22 hodinami
Zeleninová polévka s červenou čočkou a lahůdkovým droždím
Přidáno 25. 5. 2024 09:41
Kuřecí supreme sous-vide zapečené s rozmarýnovými bramborami v MTH
Přidáno 24. 5. 2024 21:44
Přečtěte si Zobrazit více
Slovenská kuchyně: Tajemná živáňská pečeně. Jak se správně skládá a co k ní podávat?
Křupavé vánoční oplatky původně chránily domov. Dnes si je můžete upéct podle receptu z roku 1750 a přenést se tak do historie
Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá