Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr
8. 6. 2021 Vaření
Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít. Zelenina, která v něm tvoří značnou část korpusu, totiž vůbec není poznat! Pouze dortu dodává skvělou barvu a sladkou chuť. Jak upéct ten nejlepší mrkváč?
O staletí zpátky
Původ mrkvového dortu je sporný. V roce 1591 byl podle kuchařské knihy A Book of Cookrye: Very Necessary for All Such as Delight Therin publikován anglický recept na „pudink s mrkví“, což bylo něco jako mrkvový nákyp s masem, ale zároveň tahle zvláštní lahůdka obsahovala smetanu, vejce, rozinky, datle, koření jako hřebíček či muškátový květ a strouhanku místo mouky. Mnozí historici potravin se domnívají, že mrkvový koláč nebo dort vznikl právě z takových mrkvových nákypů, které jedli Evropané ve středověku, kdy byl cukr drahý a lidé používali mrkev jako jeho náhradu.
Mohlo by vás zajímat
O pár století později Antoine Beauvilliers, bývalý šéfkuchař Ludvíka XVI., v druhém díle své knihy L'art du cuisinier (1814) neboli Umění kuchařské uvedl recept na „Gâteau de Carottes“, tedy mrkvový dort. Recept se stal natolik populárním, že byl podle knihy The art of French cookery doslovně kopírován v konkurenčních kuchařkách. V roce 1824 vydal Beauvilliers v Londýně anglickou verzi své kuchařky, která obsahovala recept na „Carrot Cake“ (Mrkvový dort) v doslovném překladu jeho předchozího receptu. Rozšíření dortu už tedy nebránilo vůbec nic. Během druhé světové války byl tento moučník obzvlášť oblíben, a to zejména kvůli přídělovému systému. Cukru i dalších drahých surovin bylo málo, tak se dort z levné mrkve hodil. Ve druhé polovině dvacátého století pak obliba dortu stoupla ještě víc, jelikož se mnozí lidé domnívali, že díky mrkvi, celozrnné mouce a hnědému cukru je tento moučník zdravější než klasické dorty. Víte, jak jej nejlépe připravit?
Jak na to
Mrkvový dort je na přípravu jednoduchý. Jediné, na čem záleží je zvolit správné suroviny. Samozřejmě hlavní roli hraje nastrouhaná mrkev. U té si ověřte, že není hořká, zkazilo by to celý moučník. Dalším důležitým prvkem je koření. Do „mrkváče“ se klasicky dává skořice a hřebíček, ale nic nezkazíte ani směsí perníkového koření. Zapomenout byste rovněž neměli na citronovou kůru, dodá dortu příjemnou svěží vůni. Mouku volte buď celozrnnou, nebo polohrubou, případně mandlovou - v takovém případě bude dort bezlepkový.
Mohlo by vás zajímat
Naopak se do dortu nehodí mouka hladká, protože ve spojení se strouhanou mrkví by mohla vytvořit hutné těžké těsto. Upéct mrkvový dort můžete podle receptu, který obsahuje polohrubou mouku. V případě mandlové zkrátka jen zaměňte jednu mouku za druhou, vše ostatní zůstane stejné. Máte-li svoji úrodu vlašáků, dejte je do dortu místo mletých mandlí, k mrkvi se báječně hodí a moučníku dodají potřebnou vláčnost, stejně jako samotná strouhaná mrkev. Vlašské oříšky a rozinky předem namočené v rumu také mohou zajímavě ozvláštnit korpus. Někdo však tyhle „kousky v těstě“ nemá rád, tak to berte v potaz.
Krém a zdobení
Do šťavnatého mrkvového dortu se hodí lehce nakyslý krém z Lučiny, sýru Philadelphia nebo z másla a tvarohu. Naopak nevhodné jsou těžké máslové krémy. Jednoduchý krém z Lučiny uděláte jednoduše smícháním změklého másla, Lučiny a tvarohu. Nevadí, že je Lučina trochu slaná, mírný slaný nádech dortu prospěje. Z tohoto důvodu lze použít jako základ krému i pomazánkové máslo. Jakmile se rozhodnete, jakým krémem plnit, musíte si také ujasnit, kam ho dát. Možnosti jsou v zásadě tři.
První je, že korpus rozkrojíte a dort krémem promažete uvnitř, pak ze stran a nahoře. Druhou možností je dát krém pouze na prokrojené korpusy dovnitř a pak nahoru (takzvaná verze „naháč“) a třetí, že krém navrstvíte pouze na dort jako takovou svěží čepici. Každopádně, na závěr dort dozdobte vlašskými ořechy, nebo třeba mini mrkvičkami z marcipánu či květinkami vykrájenými z tenkých plátků zdravé syrové mrkve. A když už jsme u toho zdraví: je tento dort skutečně více fit než jiné moučník? Jak se to vezme. Díky mrkvi a celozrnné mouce je v něm více vlákniny, ořechy dodají cenné omega-3 mastné kyseliny a tvarohový krém zase bílkoviny. Ovšem že byste díky tomu mohli sníst na posezení celou půlku dortu, to zase ne. Kaloricky je na tom „mrkváč“ jen o něco lépe, než klasické dorty.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více