Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

8. 6. 2021 16:01

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Unplash, Sharon Chen Zdroj: Unplash, Sharon Chen
Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít. Zelenina, která v něm tvoří značnou část korpusu, totiž vůbec není poznat! Pouze dortu dodává skvělou barvu a sladkou chuť. Jak upéct ten nejlepší mrkváč?

O staletí zpátky

Původ mrkvového dortu je sporný. V roce 1591 byl podle kuchařské knihy A Book of Cookrye: Very Necessary for All Such as Delight Therin publikován anglický recept na „pudink s mrkví“, což bylo něco jako mrkvový nákyp s masem, ale zároveň tahle zvláštní lahůdka obsahovala smetanu, vejce, rozinky, datle, koření jako hřebíček či muškátový květ a strouhanku místo mouky. Mnozí historici potravin se domnívají, že mrkvový koláč nebo dort vznikl právě z takových mrkvových nákypů, které jedli Evropané ve středověku, kdy byl cukr drahý  a lidé používali mrkev jako jeho náhradu.

Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních…

O pár století později Antoine Beauvilliers, bývalý šéfkuchař Ludvíka XVI., v druhém díle své knihy L'art du cuisinier (1814) neboli Umění kuchařské uvedl recept na „Gâteau de Carottes“, tedy mrkvový dort. Recept se stal natolik populárním, že byl podle knihy The art of French cookery doslovně kopírován v konkurenčních kuchařkách. V roce 1824 vydal Beauvilliers v Londýně anglickou verzi své kuchařky, která obsahovala recept na „Carrot Cake“ (Mrkvový dort) v doslovném překladu jeho předchozího receptu. Rozšíření dortu už tedy nebránilo vůbec nic. Během druhé světové války byl tento moučník obzvlášť oblíben, a to zejména kvůli přídělovému systému. Cukru i dalších drahých surovin bylo málo, tak se dort z levné mrkve hodil. Ve druhé polovině dvacátého století pak obliba dortu stoupla ještě víc, jelikož se mnozí lidé domnívali, že díky mrkvi, celozrnné mouce a hnědému cukru je tento moučník zdravější než klasické dorty. Víte, jak jej nejlépe připravit?

Jak na to

Mrkvový dort je na přípravu jednoduchý. Jediné, na čem záleží je zvolit správné suroviny. Samozřejmě hlavní roli hraje nastrouhaná mrkev. U té si ověřte, že není hořká, zkazilo by to celý moučník. Dalším důležitým prvkem je koření. Do „mrkváče“ se klasicky dává skořice a hřebíček, ale nic nezkazíte ani směsí perníkového koření. Zapomenout byste rovněž neměli na citronovou kůru, dodá dortu příjemnou svěží vůni. Mouku volte buď celozrnnou, nebo polohrubou, případně mandlovou - v takovém případě bude dort bezlepkový.

Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?

Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?

Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4. dubna totiž připadá přímo mezinárodní svátek této…

Naopak se do dortu nehodí mouka hladká, protože ve spojení se strouhanou mrkví by mohla vytvořit hutné těžké těsto. Upéct mrkvový dort můžete podle receptu, který obsahuje polohrubou mouku. V případě mandlové zkrátka jen zaměňte jednu mouku za druhou, vše ostatní zůstane stejné. Máte-li svoji úrodu vlašáků, dejte je do dortu místo mletých mandlí, k mrkvi se báječně hodí a moučníku dodají potřebnou vláčnost, stejně jako samotná strouhaná mrkev. Vlašské oříšky a rozinky předem namočené v rumu také mohou zajímavě ozvláštnit korpus. Někdo však tyhle „kousky v těstě“ nemá rád, tak to berte v potaz.

Krém a zdobení

Do šťavnatého mrkvového dortu se hodí lehce nakyslý krém z Lučiny, sýru Philadelphia nebo z másla a tvarohu. Naopak nevhodné jsou těžké máslové krémy. Jednoduchý krém z Lučiny uděláte jednoduše smícháním změklého másla, Lučiny a tvarohu. Nevadí, že je Lučina trochu slaná, mírný slaný nádech dortu prospěje. Z tohoto důvodu lze použít jako základ krému i pomazánkové máslo. Jakmile se rozhodnete, jakým krémem plnit, musíte si také ujasnit, kam ho dát. Možnosti jsou v zásadě tři.

První je, že korpus rozkrojíte a dort krémem promažete uvnitř, pak ze stran a nahoře. Druhou možností je dát krém pouze na prokrojené korpusy dovnitř a pak nahoru (takzvaná verze „naháč“) a třetí, že krém navrstvíte pouze na dort jako takovou svěží čepici. Každopádně, na závěr dort dozdobte vlašskými ořechy, nebo třeba mini mrkvičkami z marcipánu či květinkami vykrájenými z tenkých plátků zdravé syrové mrkve. A když už jsme u toho zdraví: je tento dort skutečně více fit než jiné moučník? Jak se to vezme. Díky mrkvi a celozrnné mouce je v něm více vlákniny, ořechy dodají cenné omega-3 mastné kyseliny a tvarohový krém zase bílkoviny. Ovšem že byste díky tomu mohli sníst na posezení celou půlku dortu, to zase ne. Kaloricky je na tom „mrkváč“ jen o něco lépe, než klasické dorty.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto

Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto

Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu, ale není to žádný nepodarek. Naopak, tahle listová…