Lahodná povidla povznesou každý moučník o úroveň výše
Povidla mají sladkou chuť, která se odvíjí od odrůdy ovoce a množství použitého cukru. Mají hladkou, krémovou nebo lehce zrnitou texturu a jsou bohatá na přírodní ovocné aroma. Jsou oblíbeným způsobem, jak zachytit a uchovat čerstvou chuť ovoce na celý rok.
Druhy povidel
Úplně nejčastěji se setkáte se švestkovými povidly, které jsou také nejoblíbenější. Dále si pak můžete pochutnat na hruškových nebo jablečných povidlech. Povidla jsou typická tím, že se vaří (případně pečou v troubě) bez přidání dalších ochucovadel až do zhoustnutí, ale můžete je ale ozvláštnit různými příchutěmi, jako jsou skořice, vanilka či perníkové koření.
Využití povidel v kuchyni
Povidla najdou své využití především ve sladké kuchyni.
- Nejvíce se povidla hodí do koláčů a buchet, často v kombinaci s mákem/tvarohem,
- můžete si je však namazat jen tak na toust či čerstvý chléb,
- jsou ideální na různé bramborové placky, vopelky či lokše,
- skvěle se hodí do sladkých kynutých knedlíků,
- používají se ale také do sladkých omáček k masu atd.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 5 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 7 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 8 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 10 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Tesco pro planetu: prostřednictvím virtuální prohlídky obchodní řetězec ukazuje, jak přispívá k ochraně životního prostředí
MasterChef Česko 2022: Hitem letošního podzimu je tuřín. Připravte z něj třeba staročeskou polévku dumlíkačku
Indonéská polévka soto ayam: Je lepší než vietnamské pho? Vyzkoušeli jsme za vás