Tři časté chyby při sklizni vlašských ořechů: Podstatné je předejít plesnivění
Plodící ořešák na zahradě je velkým darem od předchozí generace. Kvalitní vlašské ořechy se hodí k různým způsobům zpracování, ale ne každý ví, jak s nimi zacházet při sklizni, a tak velká úroda může snadno přijít nazmar.
Vlašské ořechy jsou mimořádně cenné nejen díky důležitým živinám, které obsahují, ale i kvůli rozmanitým možnostem využití ve sladké i slané kuchyni. Dát si práci s jejich sklizní a správným sušením se proto rozhodně vyplatí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při sklizni ořechů
Správně provedená sklizeň je důležitá pro dobrou kvalitu a skladovatelnost ořechů. Ořechy nejlépe schnou při slunečném počasí ještě na stromech, v pootevřených zelených slupkách. Pokud je sklízíme poprvé, je dobré vědět, jaké jsou časté chyby:
- Předčasně sklepané ořechy v uzavřené zelené slupce: Sušení si tím zbytečně komplikujeme, lepší je vyčkat, až samy opadají
- Neposbírané ořechy, ponechané dlouho pod stromem (především ve vlhku nebo při mrazivém počasí): Snadno vstřebají vlhkost a sušení bude zbytečně zdlouhavé.
- Dlouho ponechané ořechy v koších nebo pytlích: Čerstvě nasbírané ořechy je nutné co nejdříve rozložit a začít sušit.
Tyto tři časté chyby při sklizni a sběru ořechů mají jeden hlavní a nepříjemný důsledek, a tím je náchylnost k plesnivění.
Jak často sklízet vlašské ořechy
Při suchém počasí stačí sklizeň každý druhý nebo třetí den, při vlhku a deštích raději každý den. Ořechy sbíráme do proutěných košíků a co nejdříve je rozložíme k sušení.
Tip: Čerstvé ořechy výrazně barví, proto při sklizni doporučujeme používat rukavice.
Z kvalitních vlašských ořechů se dá připravit mnoho dobrot. Vyzkoušejte např. nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní podle následujícího receptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct svatomartinské rohlíčky? Stačí několik surovin a z tvárného těsta vznikne výtečný moučník našich babiček
Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Komentáře