Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
17

Den vlašských ořechů


Den vlašských ořechů
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den vlašských ořechů připadá každoročně na 17. května. Plody ořešáku královského jsou mimořádně výživnou potravinou a vynikajícím zdrojem vitamínů. Navíc podporují funkci srdce i mozku. Hodí se do sladkých i slaných jídel. Často se používají do pečiva.

Využití vlašských ořechů v kuchyni je poměrně pestré. Navíc jejich konzumace má pro lidský organismus příznivý vliv – jsou například dobrým zdrojem vitamínů řady B. Pochutnat si na nich můžete v pokrmech slané kuchyně. Vylepší obyčejnou pomazánku nebo masovou nádivku, hodí se ale i do polévky nebo na těstoviny. Ořechy se výborně doplňují téměř s každou surovinou a dodávají jídlu neobyčejný nádech. Věděli jste, že když je nasucho opražíte, získají navíc ještě lepší chuť a jídlo bude voňavější?

Využití ořechů v kuchyni

Ořechy můžeme nasekat a přidat do česnekové pomazánky. Hodí se však i do jiných pomazánek. Ořechy také skvěle chutnají v kombinaci s brokolicí. Můžete ji připravit jen tak podušenou a posypat ji sýrem parmazán a nasekanými ořechy. Vyzkoušet můžete také ořechy s těstovinami. Dalším tipem je vepřová panenka v ořechové krustě.

Velké popularitě se ořechy těší ve sladké kuchyni, kde najdou největší uplatnění v období Vánoc. Použít je však můžete v kterékoliv části roku. Zajímavou možností k využití ořechů jsou tatranské řezy, což je třívrstvá lahůdka, ve které se snoubí máslové linecké těsto s kyselou marmeládou a křehkou ořechovo-sněhovou vrstvou.

Kdo by neměl promeškat Den vlašských ořechů?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie