Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koupili jste si svazek mrkve s natí a chcete ji zachovat co nejdéle svěží? Poradíme, jak s ní zacházet
Zdroj: Pixabay, Kai Reschke

Mrkev je zřejmě naše nejoblíbenější zelenina, kterou si rádi dopřejeme syrovou i tepelně upravenou. Chutná i dětem - ať už strouhaná s jablíčkem nebo uvařená v polévce.

Mrkev je plná důležitých živin. Obsahuje vitaminy skupiny B a vitaminy C a E. Jsou v ní minerály a stopové prvky, včetně železa. Přitom má jen nízkou energetickou hodnotu, proto je ideální potravinou pro ty, kdo chtějí hubnout. Obsahuje betakaroten, který se v našem těle mění na vitamin A. Je důležitý pro naše oči, kůži i sliznice.

Jak uchovat mrkev ve svazcích 

Mrkev můžeme koupit buď již bez natě nebo ve svazcích s natí. Ta s natí je na pohled velmi pěkná a svěží, ale víte, jak s ní zacházet, aby si svěžest zachovala?

  • Nejlepší je ji co nejdříve spotřebovat.
  • Pokud ji budeme uchovávat do dalšího dne, nať hned, jak si mrkev doneseme, odkrojíme. Pokud to neuděláme, kořeny budou nať stále vyživovat, a proto velmi rychle ztratí svěžest, začnou vadnout a vysychat, brzy budou jako "gumové".
  • Nať můžeme dát ke konzumaci domácím zvířátkům (morče, králík), nebo ji přidat na kompost. 

Jak připravit mrkev k jídlu

Mrkev bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Co se týče betakarotenu, naše tělo bude mít větší užitek z mrkve nastrouhané než jen nakrájené, a největší z mrkve tepelně upravené. Nesmíme ale zapomenout přidat trochu tuku, jedná se totiž o vitamín v tuku rozpustný.

A co dobrého z mrkve uvařit? Třeba skvělou mrkvovou polévku podle následujícího videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více