Rybíz má pestrou paletu využití. Z bílého můžete mít skvělé víno
Rybíz je typicky letní ovoce. Je to bobulové ovoce, rostoucí v drobných hroznech. Jeho pikantní nakyslá chuť jej činí atraktivním pro kuchyňské zpracování. Kromě vitaminu C je ceněný pro vyšší obsah pektinů, chuťových látek a barviv. Rozeznáváme tři barevné kultivary – červený, černý a bílý.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…
Rybíz většinou sklízíme na zahradě, ačkoli zvláště v poslední době už bývá v menším balení ke koupi i v supermarketech. U správně sklizeného plně vyzrálého rybízu jsou důležité celé hrozny s třapinami. Sklízíme za suchého počasí, abychom předešli rychlému plesnivění plodů. Vydrží 8-10 dní v chladné místnosti a až 6 týdnů v chladničce bez ztráty kvality.
Uchování rybízu
Rybíz se velmi dobře mrazí. Plody opereme, necháme okapat a pak teprve otrháme z třapin, nejšetrněji to jde vidličkou. Pak můžeme zmrazit celé plody nebo protlak smíchaný s cukrem. Takto vydrží asi 8 měsíců.
Co připravit z rybízu
Sirup s chutí velmi podobnou malinovce: otrhané kuličky rybízu rozmačkejte a nechte ve skleněné nádobě v teplé místnosti asi 2-3 dny (do začátku kvašení). Pak vylisujte. K 1 litru šťávy přidejte 1,7 kg cukru a 2 g kyseliny citronové. Zahřejte na 85 °C a naplňte do suchých horkých obalů (lahví nebo sklenic).
Červený rybíz dodá potřebný pektin jinému červenému ovoci v džemu, např. třešním, jahodám nebo malinám. Samostatně se používá na vína, rosoly, džemy, mošty, sirupy, protlaky a kompoty.
Bílý rybíz doporučujeme zpracovat na víno, které se jakostí nejvíce blíží vínu révovému.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 53 minutami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 11 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Klobásy
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut
Komentáře