Pražení koření pro ještě lepší aroma skvělých jídel: Poradíme, jak postupovat
Správně zvolené koření se postará o výbornou chuť našich jídel. Přejete si, ještě výraznější aroma? Před drcením vyzkoušejte koření opražit. Není to složité, ale správný postup vyžaduje cvik a trpělivost.
K pražení používáme celé koření, nejčastěji se jedná o nové koření, celý pepř, hřebíček, koriandr, jalovec, bobkový list a jalovec. Správný postup pražení má několik jednoduchých zásad. Pokud je dodržíme, brzy se naší kuchyní bude linout příjemná vůně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pražit koření
Stačí se řídit následujícím postupem a když si sami postup několikrát vyzkoušíme, získáme cenné zkušenosti.
- Koření pražíme před drcením nebo mletím.
- Nasypeme ho na pánev, která má silné dno.
- Pražit můžeme buď jeden druh koření, nebo více druhů naráz. Pokud pražíme více druhů, je třeba počítat s tím, že každý z nich potřebuje trochu jiný čas.
- Pražení musí probíhat pouze při mírné teplotě a pomalu.
- Během pražení koření mícháme dřevěnou vařečkou, případně pánví lehce pohybujeme a potřásáme.
- Koření je náchylné ke spálení, proto nespěcháme.
- Jakmile se rozvoní, přesypeme koření na talíř a na něm necháme vychladnout. Nikdy koření nenecháváme na rozehřáté pánvi, protože by se zbytečně dlouho zahřívalo a možná i spálilo.
- Do drcení se pustíme, teprve když opražené koření vychladne. Pokud ho ale budeme do jídla potřebovat až některý další den, počkáme a pomeleme ho až před použitím, aby si koření lépe zachovalo aroma.
Koření v naší kuchyni
Koření je důležitou a nedílnou součástí mnoha oblíbených jídel např. svíčkové omáčky. Pokud chcete, můžete ji vyzkoušet podle následujícího video-receptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Deset otázek a odpovědí na téma svíčková omáčka: Co potřebujete vědět, aby byla jako od babičky
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Komentáře