Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Zdroj: Pixabay

Řapíkatý celer se v naší obchodní síti objevuje teprve v posledních třech desetiletích. Jeho vynikající nutriční vlastnosti hovoří pro jeho častou konzumaci a zařazování do jídelníčku.

Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má prokázané účinky proti tzv. civilizačním chorobám jako je vysoký tlak, dna, cukrovka a poruchy metabolismu. Kromě toho působí jako afrodiziakum, stimuluje imunitní systém, působí protizánětlivě. Není doporučován těhotným ženám. U citlivých jedinců může vyvolat alergickou reakci, ale je méně alergenní než celer bulvový.

Jak celer vybíráme

Někdo může tápat, jak se zakoupeným svazkem zacházet. Nejchutnější je co nejdříve po sklizni. Vybíráme celer s pevnými napnutými řapíky sytě zelené barvy. Vyhneme se rostlinám nažloutlým nebo s hnědými flíčky.

Jak celer očistíme

Čištění celeru je snadné a poradí si s tím každý.

  • Jednotlivé řapíky s listy postupně od svazku odlamujeme. Pokud nespotřebovaný zbytek zabalíme do potravinové fólie a uložíme v chladničce do fresh zóny, vydrží několik dní.
  • Řapíkatý celer můžeme rozebrat i tak, že odkrojíme spodní část. Celer se pak rozpadne na jednotlivé řapíky.
  • Důkladným omytím jednotlivé řapíky zbavíme zbytků zeminy.
  • Vnější řapíky jsou tužší a mají slupku s vlákny, která by mohla vadit při konzumaci. Proto slupku z nich odstraňujeme škrabkou na zeleninu.  
  • Vnitřní řapíky (srdíčko) jsou křehké a mají vlákna neznatelná. Mohou se použít přímo. Zvadlé listy oživíme ponořením do ledové vody.
  • Všechny nepotřebné odkrojené části a slupky lze využít do vývaru. Lístky použijeme do salátů nebo na ozdobu pokrmů.

Řapíkatý celer je výborný v polévkách, omáčkách, dušených nebo zapékaných pokrmech v kombinaci s jinou zeleninou, nápojích, salátech apod. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více