Kypřicí prášek neboli prášek do pečiva - jak funguje a k čemu se používá
Prášek do pečiva je suché chemické kypřidlo, které využívá uvolňování oxidu uhličitého do těsta ve formě bublinek a tím ho kypří. Používá se často místo droždí, protože nemá příchuť kvasinek.
Kypřicí prášek přidáváme do těst, určených k okamžitému pečení. Není vhodný do těsta, které se musí nechat odležet nebo kynout. Prášek do pečiva se míchá s moukou, protože s tekutinami okamžitě reaguje a ztrácí účinnost.
Kde se používá kypřicí prášek
Má mnoho způsobů využití, poradíme vám pár tipů:
- Prášek do pečiva je důležitý při přípravě piškotových, třených i křehkých těst a muffinů. Přidává se do houskových knedlíků, palačinek, koláčů a vdolečků. Dokáže nakypřit nákypy a nádivky, ale i noky a zavářky.
- Prášek do pečiva využijeme při čištění skvrn na oblečení, k uvolnění odpadu v dřezu nebo ho přidáváme do pračky při bělení záclon. Pohlcuje pach v ledničce, leští se jím šperky a podle našich babiček léčí mykózy.
Když zapomeneme koupit droždí a chceme vařit houskové knedlíky, můžeme ho rychle nahradit právě práškem do pečiva - podívejte se na náš videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 30 minutami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 13 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 14 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 15 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Přečtěte si Zobrazit více
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Komentáře