Zelí používáme syrové i tepelně upravené. Můžeme ho zpracovat více způsoby, záleží na potřebném množství
Zelí má v naší kuchyni důležité místo, konzumujeme ho syrové, kysané a vařené, bílé nebo červené, případně ještě čínské a pekingské. Zelí má pozitivní vliv na naše zdraví, navíc je velmi chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zelí strouhat
Strouhané zelí se nám bude hodit do syrových salátů, k tepelné úpravě (na polévky, hlavní jídla, přílohy) a k přípravě kysaného zelí:
- Nejprve odstraníme poškozené vrchní listy, případně odřízneme zaschlá nebo zahnědlá místa.
- Očištěnou hlávku omyjeme chladnou vodou a osušíme.
- Rozčtvrtíme ji pomocí ostrého velkého nože a vyřízneme košťál.
- Máme více možností, jak zelí nastrouhat. Můžeme ho položit na prkénko a nakrájet pomocí nože na jemné proužky.
- Zelí lze nastrouhat nahrubo pomocí obyčejného struhadla, je to však poměrně zdlouhavé.
- Zelí můžeme také nastrouhat pomocí elektrického robota, jde to rychle, ale pokud máme menší nádobu, budeme ji muset často vysypávat.
- V případě, že zelí potřebujeme nastrouhat více, velmi dobře nám poslouží dřevěný krouhač na zelí s ostrými nerezovými břity. Práce s ním je velmi rychlá.
- Můžeme si také zjistit, zda je v našem okolí krouhárna zelí. Pokud ano, je možné, že se od ní dá koupit již nakrouhané zelí.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 4 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Klobásy
Přidáno před 16 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Komentáře