Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pór je velmi chutný, jemný, příjemně štiplavý, výborně nahradí při vaření cibuli a některá jídla jsou s ním ještě lepší. Velkou výhodou je, že ho máme k dispozici po velkou část roku. Přestože jsou vybělené části nejchutnější, v kuchyni se skvěle uplatní i tmavě zelené listy.

Pór je stejně jako jiná zelenina nejhodnotnější čerstvý, proto sklízíme nebo nakupujeme pouze takové množství, které brzy spotřebujeme. Před kuchyňským zpracováním ho dobře očistíme, podélně rozkrojíme a umyjeme. Mezi jednotlivými vrstvami se často drží zemina, proto je nutné pečlivé mytí pod tekoucí vodou. Pórek krájíme nadrobno až těsně před kuchyňským zpracováním.

Pěstování póru na zahradě

Pór patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které si můžeme sami vypěstovat.

  • Rostliny pěstujeme buď z časného přímého výsevu do volné půdy nebo z předpěstovaných sazenic.
  • Sazeničky si koupíme nebo předpěstujeme na záhonu, ve skleníku či fóliovníku.  
  • Při vysazování sazenice vysazujeme hlouběji než původně rostly, zároveň  jim trochu zkrátíme kořínky i nadzemní části.
  • Při pěstování pórku je důležité dosáhnout co nejdelší podzemní vybělené části, proto rostliny postupně přihrnujeme.
  • Pór je náročný na vláhu i na živiny, snáší dobře hnojení uleželým hnojem nebo kompostem.
  • Chladnější počasí mu nevadí, na teplotu není náročný.
  • Pokud pór v létě přikryjeme netkanou textilií, poskytneme mu ochranu před škůdci, kteří ničí jeho podzemní části.
  • Letní a podzimní odrůdy je potřeba sklidit ještě na podzim, zimní vydrží na záhonech až do jara. Můžeme je sklízet celou zimu, pokud počasí dovolí.
  • Brzy na jaře následujícího roku je potřeba už pór sklidit, jinak začnou rostliny vybíhat do květu. Začne se v nich tvořit květní stvol a rostliny ztratí chutnost. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pór zahradní

Pórek zahradní je zelenina z rodu amarylkovitých. Pěstuje se ve dvou odrůdách, letní a ozimé. Obsahuje vitamíny a minerální látky, používá se hlavně do polévek, omáček, salátů, jako přísada při vaření ryb a krabů. Čerstvým pórkem můžeme posypat chléb, nebo jej přidat do smažených vajec.

Pór se velmi dobře hodí do polévek, omáček, gulášů, pomazánek, salátů a zapékaných jídel. Jemně nakrájený pórek používáme ke zdobení vařených pokrmů i jídel studené kuchyně. Podle následujícího receptu můžete uvařit výbornou pórkovou omáčku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více