Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pórek má v kuchyni obdobné využití jako cibule, ale jeho chuť je mnohem jemnější. Velkou výhodou této lahůdkové zeleniny je její mrazuvzdornost, což znamená, že můžeme pór sklízet ze záhonů po celou zimu, od podzimu až do jara.

Pór pěstujeme ve více odrůdách. Některé odrůdy (letní a podzimní) je potřeba sklidit ještě před příchodem zimy, protože nejsou proti mrazu dostatečně odolné a přes zimu by vymrzly. Tyto odrůdy jsou vyšší a rychleji dorůstají do konzumní velikosti. Jinak je tomu u zimních odrůd, které rostou pomalu, jsou nižší a mohutnější, přitom na záhonech vydrží až do jara.

Zimní sklizeň pórku

Když je zahrádka hned u domu, je příjemné zajít pro čerstvou zeleninu kdykoliv potřebujeme.

  • Pokud není sníh a zamrzlá půda, tak je sklizeň póru snadná. Vyryjeme vždy pouze množství, které brzy spotřebujeme.
  • Když kolem póru dáme vrstvu slámy, přečká mrazivé počasí ještě lépe. Rostliny také můžeme přikrýt netkanou textilií.
  • Když záhony s pórem potřebujeme uvolnit, abychom je mohli zrýt, tak pór jednoduše vyryjeme i s kořenovým balem a založíme do zeminy ve skleníku nebo fóliovníku. Občas mírně zalijeme. 
  • Jinou jednoduchou možností je vyryté póry i s balem naskládat vedle sebe do přepravky a zasypat drcenou kůrou. Přepravku ponecháme na zahradě a můžeme ji při chladném počasí přikrýt netkanou textilií. Rostliny odebíráme podle potřeby.
  • Tip: Pór se velmi snadno mrazí, proto pokud nemáme zahradu hned u domu, je zmražení nakrájeného pórku velmi jednoduché a zeleninu pak budeme mít stále po ruce. 
  • Pór, který přes zimu zůstal na záhoně, na jaře co nejdříve spotřebujeme, protože jinak začne brzy vybíhat do květu. Uprostřed rostliny vznikne tuhý stvol a rostlina již ztratí výbornou chuť.

Pór svou příjemnou chutí vylepší polévky, guláše, zapékaná jídla, saláty a pomazánky. Jednu z pomazánek můžete vyzkoušet podle následujícího videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více