8 tipů pro zahušťování polévek a omáček: Vyzkoušejte to s námi
Správné zahušťování polévek a omáček je důležitou disciplínou české kuchyně. V případě, že uvaříme omáčku příliš hustou, stačí ji s citem naředit. V opačném případě je to složitější. Když se budete držet jednoduchých tipů, zvládnete zahušťování na jedničku.
Někdy je potřeba polévku či omáčku zahustit. Ne vždy tím ale docílíme omáčky, která je chutná a hustá tak akorát. Přinášíme vám nejčastější chyby při zahušťování, kterým se lze jednoduše vyhnout. Už nikdy nemusíte chybně zahuštěnou omáčku či polévku vyhazovat, poučte se z níže vypsaných chyb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy pro zahušťování omáček a polévek
Poradíme, jaké jsou časté chyby při zahušťování polévek a omáček, jak se jim vyhnout?
- Přílišné množství jíšky je častou chybou. Raději přidávejte jíšku po menších dávkách a mezi jednotlivými dávkami dělejte přestávky k provaření a ochutnání.
- Horká jíška se musí vždy rozmíchat ve vlažné či studené tekutině. A naopak, pokud máte jíšku již vychladlou, rozmíchejte ji v tekutině horké.
- Smetanové omáčky se zahušťují bešamelem, tedy jíškou s mlékem.
- Zahušťování žloutky má své pravidlo, a to, že se nesmí vařit, aby se nesrazily. Tuto zkušenost využijete také k přípravě holandské omáčky.
- Delší vaření po zahuštění škrobem je další chybou. Při delším vaření totiž začnou pokrmy řídnout. Taková jídla tedy není vhodné ani ohřívat.
- Hrudky v omáčce jsou nevzhledné, ale také kazí chuť celého pokrmu. Rozmíchejte si vždy jíšku zvlášť v hrníčku či misce a lijte ji do omáčky přes síto.
- Dostatek času potřebujete při zahušťování lněnými a chia semínky. Časem totiž nabydou více, než když jich ve spěchu dáte větší množství. To samé platí i u psyllia, přírodní vlákniny.
- Chcete-li zahušťovat zeleninou, volte takovou, kterou omáčka obsahuje. Neutrální chuti zahuštění skvěle docílíte nastrouhanou cuketou, cibulí nebo bramborou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký typ zahušťování praktikujete vy? My fandíme redukci tekutiny, tedy delšímu povaření omáčky při nižší teplotě, aby se docílilo vypaření přebytečné tekutiny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 39 minutami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 10 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 18 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Jak zahustit omáčku bez přidání mouky? Poradíme vám zdravé varianty na dokonalý pokrm
Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jíška je jednou z možností
Komentáře